Hoe schuldig is degene die vreemdgaat?

Hoe schuldig is degene die vreemdgaat?

Het herstelproces na ontrouw is complex en pijnlijk. Schuld en verantwoordelijkheid spelen hierbij een centrale rol. Veel mensen voelen zich overweldigd door schuld en blijven passief, terwijl anderen zich haasten om de relatie te herstellen zonder de dieperliggende problemen aan te pakken. Hoe beïnvloeden schuld en verantwoordelijkheid de dynamiek van een relatie na ontrouw? In dit blog, geschreven vanuit een systemisch perspectief, duiken we in de diepten van deze gevoelens en hun impact op het herstelproces. We verkennen de balans van geven en nemen, het persoonlijk geweten, het familiegeweten en het universele geweten, en bieden inzichten die helpen de puzzelstukken op hun plaats te laten vallen.

Wat is schuld en hoe werkt het?

Schuld is een emotie die ontstaat wanneer we het gevoel hebben dat we iets verkeerds hebben gedaan. Het is een signaal van ons geweten dat we een norm of verwachting hebben overtreden. In relaties is schuld vaak gekoppeld aan gevoelens van verantwoordelijkheid en de behoefte om goed te maken wat we hebben aangericht.

Het persoonlijk geweten, familiegeweten en universele geweten

Binnen het systemisch werk onderscheiden we drie niveaus van geweten:

 1. Persoonlijk geweten: Dit betreft ons eigen morele kompas en persoonlijke waarden. Wanneer we vreemdgaan, voelen we vaak een conflict tussen ons gedrag en onze persoonlijke ethische normen.
 2. Familie geweten: Dit gaat over de normen en waarden die we hebben meegekregen vanuit onze familie. Ontrouw kan gevoelens van schuld oproepen, niet alleen tegenover de partner, maar ook tegenover de familie, omdat het de familiale verwachtingen en loyaliteiten schendt.
 3. Universele geweten: Dit is het bredere geweten dat voorbij persoonlijke en familiale normen gaat. Het betreft de universele wetten van balans en rechtvaardigheid in menselijke relaties.

De balans van geven en nemen

Een gezonde relatie draait om de balans van geven en nemen. Wanneer een partner vreemdgaat en de ander dit onmiddellijk vergeeft zonder het proces van vergeving en herstel, raakt deze balans verstoord. De vergevende partner neemt een te grote last op zich, wat kan leiden tot onderliggende spanningen en wrok. Behoeftige mensen hebben de neiging om te leunen op hun partner, wat de balans nog verder verstoort.

Kritische vraag: Wat betekent het voor de balans in de relatie als je partner vreemdgaat en je alles in één klap vergeeft?

Het onmiddellijk vergeven van ontrouw zonder een proces van herstel en compensatie leidt vaak tot een disbalans in de relatie. De ontrouwe partner krijgt als het ware een “schuldvrijstelling” zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van hun acties, terwijl de bedrogen partner een disproportioneel grote emotionele last draagt.

Schuld en passiviteit

Veel mensen voelen zich zo schuldig na ontrouw dat ze verlamd raken en niets doen om de situatie te verbeteren. Ze denken dat hun schuldgevoel op zichzelf genoeg is om hun partner te laten zien dat ze spijt hebben. Echter, zonder actieve stappen te ondernemen om de schade te herstellen, blijft de relatie stagneren.

Kritische vraag: Wat kan ik doen om mijn schuld te verlichten zonder passief te blijven?

Het is essentieel om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en de consequenties ervan te accepteren. Dit betekent actief werken aan herstel en compensatie voor de schade die is aangericht. Dit proces helpt de balans in de relatie te herstellen en toont aan dat je volwassen en betrouwbaar bent.

Grenzen stellen en trekken

Grenzen stellen is cruciaal in elke relatie. Grenzenloosheid kan leiden tot overmatige toewijding aan werk, sport of andere activiteiten, ten koste van de relatie. Vanuit een systemisch perspectief kan grenzenloosheid vaak worden teruggevoerd naar familiedynamieken en opvoeding, waar men leerde om anderen te pleasen ten koste van zichzelf.

Kritische Vraag: In hoeverre ben ik in staat om gezonde grenzen te stellen en te handhaven tussen mijn werk/sport/hobby’s en mijn relatie, en hoe beïnvloedt dit mijn gevoel van welzijn en mijn relatie?

Door gezonde grenzen te stellen, behoud je de balans tussen persoonlijke behoeften en de behoeften van de relatie. Dit voorkomt dat een partner zich verwaarloosd voelt en helpt de relatie gezond en evenwichtig te houden.

Groei en schuld

Groei is niet mogelijk zonder schuld. Het accepteren van schuld betekent dat je erkent dat je fouten hebt gemaakt en dat je bereid bent om daarvan te leren. Dit is een teken van volwassenheid en draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en de groei van de relatie.

Kritische vraag: Wat maakt dat we ons het liefst onschuldig willen voelen?

Veel mensen willen zich onschuldig voelen omdat schuld een ongemakkelijke en pijnlijke emotie is. Echter, het vermijden van schuld betekent ook het vermijden van verantwoordelijkheid en groei. Het is essentieel om schuld te omarmen als een onderdeel van het leerproces en de ontwikkeling.

Nemen is je schuldig maken

In elke relatie is er een constante uitwisseling van geven en nemen. Wanneer je iets neemt, maak je je schuldig omdat je een schuld opbouwt die je moet vereffenen. Dit principe helpt de balans in de relatie te behouden en zorgt ervoor dat beide partners zich evenwaardig voelen.

Verantwoordelijkheid nemen

Het accepteren van de consequenties van je keuzes maakt je volwassen en weer te vertrouwen. Verantwoordelijkheid nemen betekent niet alleen je fouten erkennen, maar ook actief werken aan herstel en het zoeken naar manieren om de relatie te verbeteren.

Kritische vraag: Hoe kan ik mijn schuld vereffenen als ik niet in staat ben om direct terug te geven?

Als je niet direct kunt teruggeven, is het belangrijk om te zoeken naar andere manieren om je schuld te vereffenen. Dit kan door tijd en energie te investeren in de relatie, door steun en begrip te tonen voor je partner, en door te werken aan je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling.

Schuld van de bedrogen partner

Het is belangrijk om te erkennen dat ook de bedrogen partner soms een rol speelt in de dynamiek die tot ontrouw heeft geleid. Dit betekent niet dat ze de schuld dragen voor de ontrouw, maar dat er vaak onderliggende problemen zijn die beide partners betreffen. Bijvoorbeeld, de bedrogen partner kan zich hebben teruggetrokken in werk of sport, of emotioneel onbeschikbaar zijn geweest, wat bijdroeg aan een gevoel van verwaarlozing in de relatie.

Kritische Vraag: Welke rol heb ik gespeeld in de dynamiek van onze relatie voorafgaand aan de affaire?

Door deze vraag te stellen, kan de bedrogen partner inzicht krijgen in hun eigen gedrag en hoe dit mogelijk heeft bijgedragen aan de afstand in de relatie. Dit betekent niet dat ze de schuld dragen voor de ontrouw, maar dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor het herstellen van de relatie.

Voorbeelden van zelfreflectie:

 • Heb ik mijn partner voldoende aandacht en emotionele steun gegeven?
 • Ben ik beschikbaar geweest voor intimiteit en open communicatie?
 • Heb ik mijn eigen behoeften en grenzen duidelijk gecommuniceerd?

Conclusie

Schuld en verantwoordelijkheid spelen een cruciale rol in het herstelproces na ontrouw. Het systemisch perspectief biedt een diepgaand inzicht in de verschillende niveaus van geweten en de balans van geven en nemen in relaties. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en actief te werken aan herstel, kun je de balans in de relatie herstellen en de basis leggen voor een gezonde en duurzame verbinding. Het is essentieel voor beide partners om hun eigen rol in de relatie te erkennen en te werken aan een gezamenlijke oplossing.

Loop jij met schuldgevoel rond en wil je een aantal oefeningen om jouw schuldgevoel te verminderen? 

Schuldgevoelens kunnen een zware last zijn, vooral na ontrouw in een relatie. Het dragen van schuld kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie. Het is belangrijk om manieren te vinden om deze schuldgevoelens te verwerken en te verminderen. Hier zijn vijf oefeningen die kunnen helpen om schuld te onschuldigen en jezelf te helpen.

1. Zelfreflectie en Vergeving

Oefening: Schrijf een brief aan jezelf

 • Instructies: Neem de tijd om een brief aan jezelf te schrijven waarin je je schuldgevoelens en spijt uitdrukt. Wees eerlijk over wat je hebt gedaan en hoe je je voelt. Sluit de brief af met woorden van zelfvergeving en begrip, alsof je een goede vriend zou vergeven. Wat ook kan helpen is om naar jezelf te kijken met de ogen van jouw allerliefste oma. Jou allerliefste oma zou jou alles vergeven. Misschien zou je wel een pittige opmerking naar jouw hoofd krijgen, maar het zal je vergeven worden.
 • Doel: Deze oefening helpt je om je gevoelens te uiten en te erkennen, wat een belangrijke stap is naar zelfvergeving.

2. Empathie Oefenen

Oefening: De perspectiefwisseling

 • Instructies: Probeer de situatie vanuit het perspectief van je partner of de persoon die je hebt gekwetst te bekijken. Schrijf op hoe zij zich waarschijnlijk voelen en welke emoties ze doormaken. Daarna schrijf je op wat je zou willen zeggen om hen te troosten en hoe je de situatie wilt verbeteren.
 • Doel: Door empathie te oefenen, kun je beter begrijpen hoe je acties anderen hebben beïnvloed, wat helpt om verantwoordelijkheid te nemen en oprecht te vergeven.

3. Mindfulness en Acceptatie

Oefening: Dagelijkse meditatie

 • Instructies: Reserveer elke dag 10-15 minuten voor een mindfulness meditatie. Focus op je ademhaling en observeer je gedachten zonder oordeel. Wanneer schuldgevoelens opkomen, erken ze zonder erin mee te gaan en breng je focus terug naar je ademhaling.
 • Doel: Mindfulness helpt je om in het huidige moment te blijven en niet overweldigd te worden door negatieve emoties. Het bevordert acceptatie van jezelf en je fouten.

4. Positieve Zelfbevestigingen

Oefening: Affirmaties schrijven en herhalen

 • Instructies: Schrijf een lijst van positieve affirmaties op zoals “Ik ben het waard om vergeven te worden”, “Ik leer van mijn fouten en groei als persoon”, en “Ik ben liefdevol en waardevol”. Lees deze affirmaties elke ochtend en avond hardop voor.
 • Doel: Positieve affirmaties helpen om negatieve zelfpraat te vervangen door constructieve en ondersteunende gedachten, wat je zelfbeeld en zelfvergeving bevordert.

5. Professionele Hulp en Ondersteuning

Oefening: Zoek een therapiegroep of counselor

 • Instructies: Vind een therapiegroep of een counselor die gespecialiseerd is in relatieherstel en ontrouw. Deel je ervaringen en leer van anderen die door vergelijkbare situaties zijn gegaan.
 • Doel: Professionele begeleiding biedt een veilige ruimte om je gevoelens te verkennen en specifieke technieken te leren voor zelfvergeving en herstel. Ondersteuning van anderen kan ook helpen om schuldgevoelens te verminderen.

Door deze oefeningen regelmatig te doen, kun je beginnen met het proces van zelfvergeving en het verminderen van schuldgevoelens. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn en te erkennen dat het tijd kost om volledig te herstellen en te groeien.

Luister naar podcast #189 op jouw favoriete podcastapp vanaf vrijdag 5-7!