Juttu Blogt! | ‘Op Zoek Naar De Liefde; Ontrouw(2), Wat Nu? Afl. 5 met ‘Remon’

Juttu Blogt! | ‘Op Zoek Naar De Liefde; Ontrouw(2), Wat Nu? Afl. 5 met ‘Remon’

“Ik loog uit angst. En eigenlijk loog ik tegen mezelf. En leefde ik in twee werelden, in mijn gezin en in een wereld ernaast. Alleen die eerste keer bij het thuiskomen voelde ik me schuldig. Daarna leef je ‘gewoon’ in die twee werelden.”

Remon en zijn vrouw waren zo’n 20 jaar samen. Ze leefden samen als broer en zus, en ook was zijn vrouw eigenlijk ‘een soort van’ zijn moeder (door zijn ADD). En ze beseften beiden ‘dit gaat zo niet langer.’  En zo gezegd, zo gedaan, ze gingen in therapie. 

-Podcast ‘Op Zoek Naar De Liefde; Ontrouw(2), Wat Nu?’ #108 New Online- 

Na een flinke tijd therapie besloten Remon en zijn partner om elkaar lucht te geven en elkaar wat losser te laten. Dit deden zij zonder specifieke afspraken. En je voelt ‘m misschien al aankomen… zonder specifieke afspraken  gaat dat vaak fout. Remon werd zwaar verliefd. Toen zijn vrouw daarachter kwam (op welke manier dat gebeurde hoor je in de podcast) stelde ze voor om toch samen weer verder te gaan en gingen ze wederom in therapie. Bij de therapie was het een keiharde eis dat de andere vrouw waar Remon verliefd op was geworden nu los gelaten werd. 

“Ja, dan komt het aan op een keuze. De keuze die mensen die vreemdgaan heel ingewikkeld vinden. Een keuze maken betekent namelijk ook dat je iets in moet gaan leveren… en je wilt nou eenmaal niet graag die verliefdheid (blijheid, gezien worden, spanning, aandacht)  inleveren. En ik wilde ook mijn gezin niet inleveren. Door de angst van het loslaten van het gezin, mijn partner, mijn toekomst, de financiële consequenties, en ook de angst mijn partner te kwetsen, loog ik.”

“Door de therapie gebeurden er twee heel belangrijke dingen: We moesten elkaar een brief schrijven en we moesten over onze gevoelens schrijven, onder andere over boosheid, angst en dankbaarheid. De therapeut heeft mij geholpen met het uiten van mijn eigen boosheid. Ik durfde niet boos te zijn, want ik was de vreemdganger. Maar mijn vreemdgaan was niet de reden van onze relatieperikelen. Onze relatie zat al veel langer niet goed. Daar had ik dingen laten liggen, maar mijn partner ook en om die dingen mocht ik best boos zijn. Maar door het boetekleed van het vreemdgaan, durfde ik mijn teleurstelling over onze relatie niet te laten zien. Mijn partner kwam ook tot het besef dat niet mijn verliefdheid de oorzaak van onze breuk was, maar dat wij dit samen hadden laten liggen. En er kwam een ontmoeting tussen met ex partner en mijn vriendin. En toen vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Ik hoefde niet meer te liegen. De kinderen konden in het leven komen van mijn vriendin en mij. Zij zeiden tegen hun moeder ‘Papa heeft een vriendin’ en toen zij zei ‘Ik heb haar ontmoet en zij is oke’. En dat was een zeer goed moment.”

Remon vertelt verder over de ‘VALSE START’ die hij met zijn vriendin maakte. Het valt namelijk om de dooie dood niet mee om in het speelveld (slagveld, oorlogsstrijd) van een scheiding bij beiden, met aan twee kanten een ontwrichting van gezinnen met boosheid, verdriet, schuld, schaamte, jaloezie, kinderen met verdriet een nieuwe relatie op te bouwen. Mensen vergissen zich hierin en denken dat de liefde alles aankan. Er zijn mij hier geen cijfers over bekend, maar ik heb weleens gelezen dat slechts 3% van de mensen die vreemdgaan daadwerkelijk kiezen om de relatie te verbreken en over te stappen naar de ‘buitenvrouw of man’. Ik ben erg benieuwd hoeveel % van die 3% het samen echt goed overleefd. In mijn persoonlijke situatie duurde die liefde, nadat we openlijk voor elkaar gekozen hadden, nog 11 jaar lang. De omstandigheden waar elk samengesteld gezin, en ook iedereen in deze valse start, mee kampt zijn o.a. de invloed van de ex, de loyaliteit van de kinderen. Dit zorgde ook bij ons voor ‘hogere wiskunde’ en ik heb zelf niet zo’n beta talent, dus het was een ontzettende topsport die bedreven moest worden. Daar is o.a. de wil om te leren, reflectie naar jezelf (ook het aankijken van je schaduwkanten) en het nemen van verantwoordelijkheid van groot belang om samen het gewenste succes, de liefdesrelatie, te kunnen bereiken. Al houd je enorm veel van elkaar, je kunt elkaar ondanks de liefde toch verliezen. Persoonlijk ben ik heel erg benieuwd welke koppels hier goed doorheen komen, wat zijn jullie succescriteria (geweest)? (ben jij dat en willen jullie hierover vertellen, dan hoor ik je graag: info@juttucoaching.nl). 

Volgens Remon voelt iedereen die vreemdgaat zich maar één keer echt schuldig en dat is de eerste keer dat je thuiskomt nadat je seks hebt gehad met de ander. En daarna leef je je leven in twee werelden. Iedereen die een affaire heeft, praat zichzelf goed in zo’n situatie, omdat iedereen z’n eigen excuus heeft om vreemd te gaan en een affaire te hebben. Uiteindelijk lieg je in twee werelden en verlies je daardoor, en dan ook compleet, jezelf. 

Wat is ontrouw?

“Elke handeling buiten de grenzen van je relatie, die het vertrouwen in jullie relatie schaadt, is ontrouw.”

Er is altijd een moment waarop je, als je wel de grens overgaat van de gemaakte afspraken in je relatie, je nog bewust bent van de spanning en het gevoel dat iemand bij je wakker maakt. En precies dat moment is het moment waarop je dit het handigst kunt bespreken met je partner. Dat is namelijk het moment waarop je nog samen staat, schouder aan schouder en SAMEN kunt beslissen hoe je hiermee om wilt gaan. Doe je dit niet en kies je ervoor om alleen vreemd te gaan, dan laat je je partner bewust achter. En dat kan letterlijk twee jaar achterlopen zijn…. dat is best een heel grote emotionele achterstand. Dat gezegd hebbende is het ook duidelijk waarom het zo ongelooflijk moeilijk is, voor de partner die niet vreemd is gegaan, begrip op te brengen met die ongelooflijke achterstand. 

Het verhaal van Remon is hier te beluisteren: https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-12-ontrouw-2-wat-nu/

Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw definitie van ONTROUW. Wat is jouw definitie? 

Herken je het pad van Remon in bovenstaande tekst en/of in de podcast en wil je mijn e-book ontvangen over hoe je je leven weer op de rit krijgt na ontrouw? Vraag mijn gratis e-book dan hier aan: https://www.juttucoaching.nl/e-books/

Je maakt Remon (niet zijn echte naam) en mij blij met een reactie op deze aflevering en het verhaal van Remon.
Dat kan via de mail: info@juttucoaching.nl en/of via de whatsapp: 06- 45622552 en/of kan dat als like bij de podcast. 

Lieve groet,

Annette