Serie 5 - Ontrouw, Wat Nu?

Iedereen wil geliefd worden in zijn of haar relatie. Geborgenheid en respect. En trouw. Toch eindigt 1 op de 6 huwelijken in een echtscheiding door overspel (CBS 2005). Hoe kan het toch, dat ondanks dat veel mensen vreemdgaan, er nog altijd een taboe op rust? Waarom is het voor velen nog steeds een vanzelfsprekendheid, dat overspel automatisch einde verhaal is in de relatie? En dat degene die vreemdgaat altijd de boosdoener is?

Annette Burgers, relatiecoach, maakt een podcastserie over dit onderwerp. ‘Het is tijd, dat vreemdgaan bespreekbaar wordt. Mensen zijn namelijk niet ontrouw voor de lol. Of om hun partner pijn te doen. Maar wat zit er dan wél achter? En hoe gaan wij er in deze tijd beter mee om?’
In de postcastserie interviewt zij topexperts op dit gebied, elk vanuit zijn of haar eigen invalshoek. Een van de belangrijkste uitgangspunten/stellingen in de podcastserie is: Vreemdgaan is ook een kans om je relatie te verdiepen.

 

Vreemdgaan is taboe
Overspel is simpelweg not done in onze samenleving. Het is een identiteitsdief, omdat je twijfelt aan jezelf. Waarom doet iemand, die van jou zou houden, jou dit immers aan? ‘Wat mankeert er aan mij? Ben ik niet goed genoeg?’ Vreemdgaan is de grootste vorm van verraad en het doet de ander in de relatie ontzettend pijn.

Het huwelijk is echter ingesteld in een tijd, dat mensen zelden ouder werden dan 40. Tegenwoordig worden mensen veelal 80 en ouder. We leven bovendien in een digitaal tijdperk, waarin we gemakkelijk contact leggen buiten de eigen kring.
Willen we decennialang bij elkaar blijven, dan is het nodig om op een andere manier te kijken naar de relatie als instituut. Naar jezelf en de ander. En dat vraagt om iets, waarin wij mensen ons onderscheiden van alle andere levensvormen: door onze doorontwikkelde taal kunnen wij details geven en gevoelens delen, ideeën uitwisselen, compromissen sluiten en oplossingen bedenken. Communicatie geeft ons de sleutel.

 

Inzichten delen in de podcastserie
De postcastserie zet de algemene zienswijzen rond de relatie en ontrouw op scherp. Maar geeft ook uitzicht op een oplossing.

De serie geeft antwoord op de grootste vragen: wat is liefde? Waarom gaan we vreemd? Hoe voorkom je dat jij of je partner vreemdgaat? En hoe overleeft de relatie ontrouw en verstevigt het je relatie juist? Kan dat überhaupt?
‘Ja,’ zeggen de experts in de podcastserie, ‘Als stel kun je om leren gaan met ontrouw in de relatie. En er sterker uitkomen. Maar het begint met weten hoe je vreemdgaan voorkomt.’ Zij zetten je aan het denken en geven hun meest waardevolle adviezen en best practices prijs.

De serie schijnt bovendien een nieuw licht op ‘hoe het hoort.’ Immers, elke relatie kent ups en downs. Is het realistisch om te vinden, dat je elkaar nooit en te nimmer uit het oog verliest? Wat verwacht je van de ander op het moment dat jij er niet voor degene bent?
Bovendien, wat is vreemdgaan eigenlijk in jouw ogen? En die van je partner? En kun je wel spreken van een schuldige en onschuldige bij ontrouw?
‘De aanleiding ligt dieper in de relatie. En beiden zijn onderdeel van de achterliggende oorzaak,’ zeggen de deskundigen. En ieder geeft vanuit zijn expertise uitleg en een oplossing.

Aflevering 1

Kim Lakke. Wil je meer informatie over Kim? Dan kun je via deze link naar haar website  www.hartverstand.nl

Aflevering 2

Petra Deij. Wil je meer weten over Petra? Dan kun je via deze link naar haar website en haar boeken www.praktijkpetradeij.nl

Aflevering 3

Arent Muller. Wil je meer weten over Arent Muller? Dan kun je via deze links naar zijn website www.therapie-nieuwveen.nl

Aflevering 4

Piet Weisfelt. Wil je meer weten over Piet Weisfelt? Dan kun je via deze link naar zijn website, zijn boeken en opleidingen www.weisfelt.nl

Aflevering 5

Ferdinand Bijzet. Wil je meer weten over Ferdinand Bijzet? Dan kun je via deze link naar zijn website www.relatie-herstel.nl

Aflevering 6

Wietske Jansen Schoonhoven. Wil je meer weten over Wietske Jansen Schoonhoven? Dan kun je via deze link naar haar website.

Aflevering 7

Reginald Markes. Wil je meer weten over Reginald Markes? Dan kun je via deze link naar zijn website.

Aflevering 8

Els van Steijn. Wil je meer weten over Els, auteur van DE FONTEIN? Dan kun je naar haar website, haar boeken en opstellingsdagen www.elsvansteijn.nl

Aflevering 9

Tineke Rodenburg Review: “Wat een prachtige podcast weer! Tineke is zo mooi en gepassioneerd aan het vertellen. De vragen waren mooi en open, zodat er ruimte voor Tineke was om het gesprek op een diepe laag vorm te geven. Wat een expertise en kennis!”

Aflevering 10

In ‘Ontrouw, wat nu?’ praat ik met Paul Krol over relaties, ontrouw, intimiteit en zijn visie hierop.
Dit is een tweede gesprek tussen ons. We hebben elkaar al in een eerder interview ontmoet.

Aflevering 11

Patricia Heije, directeur en Founder van Stiefgoed sluit de rij professionals in de Masterclass “Ontrouw, wat nu?”

Aflevering 12

Shanti Santos is ervaringsdeskundige als het gaat om ontrouw. Haar toenmalige partner ging vreemd. Dat deed ‘iets’ met haar. Ze nam ook een klein beetje wraak.