‘Start bij de basis en creëer eerst de juiste stemming! Geen seks, wat nu?’

‘Start bij de basis en creëer eerst de juiste stemming! Geen seks, wat nu?’

“Je kunt genot niet zomaar tevoorschijn toveren. Start bij de basis en creëer eerst de juiste stemming! Wat heb jij nodig om in de mood te raken? Minder dan 1 op de 5 vrouwen krijgt een orgasme door penetratie.” Seksuoloog geeft 7 belangrijke lessen ‘clitkunde’

Volgens de seksuoloog is het belangrijk dat we het seksueel plezier van de vrouw niet zien als ‘leuke bonus’.
Dit artikel is een artikel van de HLN.be en zou elke vrouw moeten lezen.

Luistertip:
‘Geen seks, wat nu?’ podcast met vele tips van diverse professionals oa Kim Hollander, Emanuela Deyanova, Feniks de la Fosse, Ellen Laan en Rik van Lunsen: 
https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-8-geen-seks-wat-nu/

Klaarkomen tijdens de seks is voor vrouwen nog steeds geen evidentie. Want helaas, volgens een nieuwe studie bestaat de orgasmekloof nog steeds. Die zal pas gedicht worden als er meer kennis is over de clitoris, denkt seksuologe Lotte Sierens. Daarom geeft ze zeven inzichten om de magic spot van de vrouw nog beter te verwennen. “Een zachte aai, trilling of natte tongbeweging kan soms helemaal anders voelen.”

Wereldwijd gebruiken meer dan 64 miljoen mensen de menstruatietracker Flo Health. De app besloot om de gegevens van z’n gebruikers te analyseren, en daar kwamen enkele straffe bevindingen uit. Waaronder: vrouwen doen er nog steeds véél langer over om een orgasme te krijgen dan mannen. Gedurende hun leven hebben ze maar liefst 436 uur meer nodig om evenveel orgasmes te bereiken als mannen.

Seksuologe Lotte Fierens wil dat vrouwen vaker en sneller een climax krijgen tijdens de seks. En dat kan alleen als we met z’n allen meer ‘clitkundig’ worden. Daarom doorprikt ze zeven mythes over de clitoris.

Mythe 1: de clitoris is een klein bolletje

Noem de clitoris géén gevoelig knopje bovenaan de vulva, zegt seksuoloog Lotte Sierens. “Dat bolletje is slechts het topje van de ijsberg. De clitoris is een groot, volwaardig orgaan met vier benen. Een orgaan dat veel weg heeft van haar mannelijke equivalent: de penis.”

“De penis en de clitoris zijn allebei supergevoelig voor seksuele prikkels en worden groter bij opwinding. Bovendien zijn ze aan elkaar gewaagd qua grootte, dikte en lengte. Het grootste verschil: de penis hangt in vol ornaat buiten het lichaam, de clitoris zit bijna volledig inwendig verstopt. Ze bevindt zich vlak onder de huid en loopt onder de vulvalippen door tot ver in het bekken”, schrijft Sierens in haar boek ‘It’s all about the clit’.

Mythe 2: lang leve het vaginaal orgasme door penetratieseks

Sigmund Freud is een van de eersten die ooit verkondigde dat de clitoris een overbodig orgaan is. De psycholoog zei dat alleen een echte vrouw tot haar hoogtepunt kan komen door middel van vaginale penetratie. Al wie de voorkeur geeft aan clitoraal genot is rijp voor de psychiatrie, dixit Freud.

Intussen weten we dat die uitleg compleet achterhaald is. Sierens: “Zelfs wetenschappelijk onderzoek bewijst dat een absolute minderheid van de vrouwen klaarkomt dankzij vaginale penetratie alleen, dus zonder clitorale stimulatie. In 2018 toonde een studie van de universiteit van Indiana dat amper 18 procent van de vrouwen dat kan.”

“Als lesbische vrouwen vaginale stimulatie ontvangen, komen ze er vaker van klaar dan heterosek­su­e­le vrouwen.”

Het is zelfs logisch dat vrouwen geen orgasme bereiken, puur door vaginale penetratie. “De wand van de vagina is niet zo gevoelig. De voorwand (daar waar de g-spotzone zich bevindt) is gevoeliger dan de achterwand, maar in vergelijking met de gevoeligheid van het topje van de clitoris is het bijna te verwaarlozen.”

“Maar het zou ook verkeerd zijn om te denken dat vrouwen helemaal niet genieten van vaginale stimulatie. Alleen heeft een vagina vaak wat meer nodig dan een penis die op en neer beweegt. Dat bewijzen drie Nederlandse onderzoekers aan de universiteit van Amsterdam. Ze ontdekten dat lesbische vrouwen minder vaginale stimulatie ontvangen dan heteroseksuele vrouwen, maar áls ze vaginale stimulatie ontvangen, komen ze er wel vaker van klaar. Hoe dan? Omdat ze meer gebruikmaken van hun vingers. Met de befaamde ‘kom hier’-beweging kun je de g-spotzone heerlijk intens stimuleren.”

Daarnaast ergert Sierens zich aan het bestaande seksuele script. Dat ziet er momenteel ongeveer uit als volgt: voorspel — geslachtsgemeenschap — orgasme van de man — seks stopt. “En fijn als de vrouw daartussen ook ergens klaar kon komen.” Volgens de seksuoloog is het belangrijk dat we het seksueel plezier van de vrouw niet zien als ‘leuke bonus’. Daarom raadt ze aan om te variëren met dat seksuele script.

Andere mogelijke scripts: “De vrouw tot een orgasme laten komen door orale seks waarna de man klaarkomt bij penetratie. Stimuleer de glans van de clitoris (het bolletje dat je ziet, red.) tijdens penetratieseks, bijvoorbeeld met een vibrator. Of de man bereikt een hoogtepunt door een pijpbeurt en verwent de vrouw nadien met zijn tong.”

Mythe 3: de clitoris is een dj-booth

Volgens Sierens lopen er heel wat ‘clitoris-dj’s’ rond. “Mensen die in trance raken wanneer ze hun vingers op de clitoris leggen”, beschrijft ze hen. Veel mannen zouden zonder enige vorm van voorspel hun vingers in toptempo over de clitoris heen en weer wrijven in de hoop dat er spontaan een orgasme op zal volgen.

“Een goede dj weet hoe hij zijn publiek warm kan maken door langzaam maar zeker naar een hoogtepunt toe te werken. Bouw de spanning op en focus niet alleen op de clitoris. Raak haar hele lichaam aan. Focus op de hals, borsten, tepels, buik, heupen, dijen, oren, noem maar op. Zoek haar erogene zones. Zoen, streel, knuffel, lik … Laat haar lichaam verlangen naar aanrakingen aan de clitoris en zak dan pas af naar dat zalige plekje.”

“Rond de clitoris zijn geen klieren aanwezig die haar vochtig maken bij opwinding.”

Een stokpaardje van Sierens: gebruik géén droge vingers. “Rond de clitoris zijn er geen klieren die haar vochtig maken bij opwinding. Maak je vingers daarom beter nat voor je tot clitstimulatie overgaat. Gebruik wat speeksel of glijmiddel en het voelt meteen wat soepeler.”

Mythe 4: de clitoris werkt zoals een drukknop

“De clitoris is geen magische deurbel waar je te pas en te onpas op kunt drukken om de poort naar genot te openen”, schrijft Sierens in haar boek. “Of het nu een zachte aai, trilling of natte tongbeweging is, als je niet voldoende in de stemming bent, zal de aanraking anders voelen en zul je er misschien niet van kunnen genieten.”

Zomaar out of the blue op de clit drukken zal dus niet aangenaam voelen. “Je kunt genot niet zomaar tevoorschijn toveren. Start bij de basis en creëer eerst de juiste stemming! Wat heb jij nodig om in de mood te raken?”

Mythe 5: een goede partner moet exact aanvoelen hoe jouw clitoris het beste gestimuleerd wordt

We weten dat mensen geen gedachten kunnen lezen. En toch gaan we er vaak van uit dat onze partner perfect weet wat we lekker vinden. Communiceren is dus de boodschap, stelt Sierens. “Dat kan met woorden, maar evengoed met geluiden, zuchten, kreuntjes en gebaren”, tipt de expert. 

Positieve feedback werkt trouwens het beste. “Formuleer je boodschap als een wens. Focus op wat je leuk vindt en waar je meer van wilt. Geef com­plimentjes: ‘wow, dat voelt zo goed!’. Boodschappen uit jezelf komen ook beter aan bij je partner.” Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Jij gaat altijd zo wild tekeer’ maar wel ‘ik voel alles intenser als het wat rustiger is’. Twee boodschappen met dezelfde intentie, maar anders geformuleerd.

Mythe 6: de clitoris is moeilijk te vinden

Al lachend wordt weleens gezegd dat de clitoris net zo moeilijk te vinden is als Wally in ‘Waar is Wally?’. Niet waar, zegt Sierens. “Het hele verhaal over ‘die moeilijk te vinden clitoris’ geeft extra onzekerheid en maakt mannen mogelijk meer geremd om op zoek te gaan naar de clitoris, waardoor vrouwen heel wat genot mislopen.”

Mythe 7: de clitoris is onderdeel van het voorspel

‘Voorspel’ is een woord dat Sierens doet huiveren. “De term wordt gebruikt voor zowat alles dat geen penetratie is. Zoenen, strelen, vingeren, aftrekken, likken en pijpen: allemaal ‘voorspel’. Dat doet denken dat er nog iets na móét komen. Dat het nog niet helemaal af is. Het komt vóór het echte werk: de penetratieseks. Alles wat daarvoor kwam was slechts een proevertje, een lekker hapje om het watertanden alvast op gang te brengen. Om je warm te maken voor wat komt.”

Een idee waar Sierens het niet mee eens is. “Waarom noemen we alles wat opwindend is voor vrouwen ‘voorspel’?”, stelt ze zichzelf de vraag. “Kunnen we de term voorspel voortaan laten voor wat het is en de hele mikmak gewoon ‘seks’ noemen? Seks is veel meer dan alleen penetratie. De clitoris is potverdikke geen voorgerecht, maar het volledige vijfgangenmenu.”

Meer lezen? It’s all about the clit van Lotte Sierens, Borgerhoff & Lamberigts, 22,99 euro.