Ben jij de tuinman, of ben jij de bloem?

Ben jij de tuinman, of ben jij de bloem?

Stel jezelf eens deze vraag: voel jij je de tuinman, of voel je je de bloem in jouw relatie? Een vraag die de kern raakt van een gezonde relatie, en die het waard is om af en toe ook aan je partner te stellen. Want laten we eerlijk zijn, een beetje onderhoud in de liefde kan nooit kwaad.

In een relatie draait alles om balans, het is je een emotionele rekening, en het werkt precies als een financiële rekening. Je stort, je spaart, je neemt op, en je zorgt ervoor dat je niet in de min komt. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu rente betalen of schulden hebben? Nee, liever niet!

Het is verbazingwekkend hoezeer deze metafoor van de relationele emotionele rekening lijkt op deze financiële rekening. Maar net als bij geldzaken, loopt het in de liefde niet altijd zoals gepland.

Ik kom regelmatig koppels tegen waarvan één van beiden het gevoel heeft ‘alles’ te moeten doen in de relatie. Soms komt dit door externe omstandigheden, zoals ziekte, maar ook kan de ‘gever’ te kampen hebben met een diepgeworteld gevoel van ‘ben ik wel goed genoeg’. En dan hebben we nog de situaties waarin de gever zoveel geeft, dat hij of zij niet begrijpt waarom de ander dan toch vertrekt.

Maar laten we teruggaan naar de bloem en de tuinman. Een relatie die niet in balans is, waar de tuinman meer geeft en de bloem meer ontvangt, roept interessante vragen op over de aard van liefde. Hoe ziet jouw liefde voor een bloem er eigenlijk uit?
Als je een bloem mooi vindt, pluk je ‘m dan? Wanneer je van een bloem houdt, dan geef je hem elke dag water. We voelen ons aangetrokken tot schoonheid – we verlangen ernaar – en we willen het bezitten. Dit is de bloem die we plukken en waar we van genieten. Maar lust verwelkt uiteindelijk, net als een afgesneden bloem, en dan gooien we het weg. Wanneer aantrekkingskracht zich ontwikkelt tot liefde, vereist het meer zorg. Als we een bloem in leven willen houden, snijden we hem niet af om hem in een vaas te zetten. We geven hem zonlicht, aarde en water. En pas wanneer je langere tijd voor een bloem zorgt en je best doet om hem in leven te houden, kun je de schoonheid ervan helemaal ervaren: de versheid, de kleur, de geur, de bloei. Je merkt de verfijnde details van elk bloemblaadje op. Je ziet de bloem reageren op de seizoenen. Je ervaart vreugde en voldoening wanneer er nieuwe knoppen verschijnen en je bent opgetogen wanneer hij bloeit.

Liefde vergt dagelijkse inspanning, net als het verzorgen van een bloem. En dat roept belangrijke vragen op die je jezelf en je partner kunt stellen:

  • Wie ben ik in de relatie, de bloem of de tuinman?
  • Voelt onze relatie in balans?
  • Op welke manier ervaren we de ruimte om te groeien?

En nog even de uitleg… Als je partner vreemdgaat en je zegt direct dat je het ‘vergeven hebt’, dan gebeurt er iets wat niet klopt. De vreemdgaande partner moet namelijk na de grote opname van vreemdgaan (een gemaakt afspraak niet nakomen, of zelfs een contractbreuk) een grote storting doen om weer een beetje terug te komen bij de balans. En als de partner dan heel gemakkelijk zelf de balans weer kloppend maakt door te zeggen ‘ik heb het je vergeven’, staat de balans alleen maar nog schever en is de echte schuld voor degene die vreemdgegaan is, soms te groot geworden en kan hij of zij dat nooit meer terug betalen en vertrekt alsnog.

Wil je weten hoe tevreden jullie beiden zijn in jullie relatie?
Vraag dan gratis mijn relatiescan aan via info@juttucoaching.nl. Want een beetje onderhoud kan nooit kwaad, toch? Een goede relatie is in balans en door dit regelmatig bij elkaar te checken, kan je vreemdgaan voorkomen.

Laat de liefde bloeien,
Annette Burgers