“De drijfveer van het vreemdgaan is dat een van de partners iets mist.”

“De drijfveer van het vreemdgaan is dat een van de partners iets mist.”

“Hoe zinloos is het om met elkaar te leven als je niet het dekseltje bent wat op dat potje past? 1:6 scheidingen komt voort uit seksuele onvrede.”

 

https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-12-ontrouw-2-wat-nu/ #109 aflevering 6 in deze serie

 

Jan is 35 jaar getrouwd en was niet meer tevreden met hoe het ging in zijn huwelijk. Maar ja, wat doe je dan? Het is een struggle voor hem. Al die jaren huwelijk, het krijgen van kinderen, het krijgen van kleinkinderen en alle dingen die gebeurd zijn, gooi je niet zomaar weg. Dus hij wil sleutelen aan zijn huwelijk. En moet hij wel het gesprek beginnen met zijn vrouw. 

Andere behoeften
Jan vertelt dat de ontwikkelingen in zijn huwelijk niet synchroon lopen. En dat zou natuurlijk ook een wonder zijn, als je 35 jaar met beiden andere werkzaamheden, andere ontmoetingen, andere drijfveren en toch steeds synchroon zou lopen in je relatie. Zoals bij iedereen en dus ook bij Jan heeft zijn jeugd invloed op het hier en nu. En heeft dat ook invloed gehad op zijn 35 jaar huwelijk. Veelal heeft hij een masker opgehad. Samen met een psycholoog, en ook zelf, omdat hij nou eenmaal autodidact is, gaat hij op onderzoekt naar zichzelf. Hij heeft behoeften die zijn vrouw niet heeft, hij besefte dat de leerschool op het gebied van seksualiteit heel lang heeft stilgestaan. En dat hij grote onvrede had over hun seksuele relatie.

‘Als het jou niet behaagt, dan zet ik er een punt achter’
Zijn vrouw zat in de menopauze. Dat deed wat met haar lijf, dat deed wat met haar libido. Hij luisterde intussen naar o.a. Ellen Laan en naar Esther Perel en dat schudde hem wakker. En hij stelde zichzelf de vragen:
– hoe sta ik hierin en wat is mijn behoefte?
– welke seksuele behoeften heb ik?
– hoe kan ik mijn minderwaardigheidsgevoel overwinnen?
– hoe kan ik de kortsluiting in mijn hoofd reguleren?
Hij kijkt het liefs eerst naar zichzelf en zoekt een psycholoog om aan de slag te gaan met zichzelf voordat hij zich uit.

Het gesprek
Uiteindelijk wilde Jan echt wel het gesprek met zijn vrouw aangaan. En wederzijds inzicht en verlangens zijn kenbaar gemaakt en de behoeftes liggen 180 graden uit elkaar. Maar wat doe je dan? Voor Jan is het heel goed mogelijk om van twee (of meer) vrouwen tegelijk te houden. We leven ook in een tijd waarin alles mogelijk is: vreemdgaan, polyamorie, swingers, monogamie. Hij wilde ook aan zijn vrouw vertellen dat hij masturbeert. Want, als je niet jezelf kunt zijn en daarover kunt praten met je partner, wat is je relatie dan waard?

Wat doet Jan?
Jan is ongelukkig in zijn seksuele relatie met zijn vrouw in zijn 35 jarig huwelijk. Het is een dilemma hoe hiermee om te gaan. In een open en eerlijk gesprek bespreken we zijn dilemma. Seks om hem als man te behagen wil hij niet, maar het seksuele feestje met zijn vrouw is wel eindig.
Hoe los je dat op? Er is één ding mij goed duidelijk: Jan wil niet leven met zijn voet op de rem. Hij heeft behoeftes die hij niet meer wil en kan negeren, dus hij moest het gesprek wel aangaan.

“Ga er in godsvredesnaam over praten,” Jan.

Deze podcast komt aanstaande week online.