“Het voelt alsof zij de spelregels veranderde terwijl we Monopoly aan het spelen waren; ik wist van niks en zij ging er met de buit vandoor.”

“Het voelt alsof zij de spelregels veranderde terwijl we Monopoly aan het spelen waren; ik wist van niks en zij ging er met de buit vandoor.”

 

Frans zijn vrouw ging vreemd. Zij had via Facebook contact gekregen met haar jeugdliefde, het werden steeds meer berichten via Messenger. En al gauw haalden ze herinneringen op die zeer intiem werden. En het werd een affaire.

 

Frans zit tegenover me, zijn vrouw zit ernaast. Hij vergelijkt het vreemdgaan van zijn vrouw met het veranderen van spelregels tijdens het spelen van Monopoly.

Ik zie Anita kijken naar Frans, het lijkt dat deze opmerkingen wel binnenkomt. Zij zijn namelijk ‘spelletjes-mensen’. In hun gezamenlijk leven (al 23 jaar een relatie) hebben ze ontelbare spelletjes samen gespeeld.

Frans heeft een punt. Je kunt de vergelijking heel goed maken. De overeenkomsten zijn:

  1. Beide zijn een schending van vertrouwen: Wanneer je de spelregels verandert of vreemdgaat in een relatie, breek je het vertrouwen van de andere persoon. Beide acties kunnen leiden tot gevoelens van verraad en achterdocht.
  2. Beide veranderen de aard van de relatie: Door de spelregels te veranderen of vreemd te gaan, verandert de aard van de relatie. In het eerste geval kan het spel niet meer eerlijk gespeeld worden, terwijl in het tweede geval de vertrouwde en exclusieve relatie verandert.
  3. Beiden kunnen de relatie beëindigen: Als gevolg van de veranderingen hebben beide acties effect op de relatie. Zeg nou zelf, wil jij een spelletje spelen als je tegenstander ongemerkt spelregels verandert zodat hij kan winnen? Zou je dan snel diegene uitnodigen om weer een spelletje te spelen?

In sommige gevallen kunnen de schade en het verlies van vertrouwen onherstelbaar zijn en kan de relatie niet worden voortgezet.
In andere gevallen, en gelukkig maak ik dat veel mee (en steeds vaker), ga je samen aan de tekentafel zitten, bekijk je de spellen en als er goede redenen zijn om samen bepaalde spelregels te veranderen, doe je dat samen.
Oftewel: je neemt alle afspraken, wensen, behoeften, verlangens op relationeel gebied samen nog eens eerlijk en grondig door en ontwerp je samen een nieuw kader voor de exclusiviteit van je relatie.

Neem contact met me op als je hier meer over wilt weten. Je gaat vreemd, je bent bedrogen of je bent de derde in de relatie. Je loopt rond met schuld en schaamte. Je kunt je verhaal niet goed genoeg kwijt in je omgeving want iedereen heeft een oordeel en dat maakt het alleen maar moeilijker.

📝 info@juttucoaching.nl voor een gratis kennismakingsgesprek als jij verandering wilt aanbrengen in jouw relatie.

 

Maak gebruik van mijn april korting van 10% op het traject van 9 sessies.
Dit bedrag dient vooraf betaald te worden en vooraf dient een kennismakingsgesprek plaats te vinden om te kijken of wederzijds de klik is om met commitment aan de slag te gaan.