‘”Hoe kan ik mijn man nog geloven, dat hij echt van mij houdt, nadat hij vreemdgegaan is?”

‘”Hoe kan ik mijn man nog geloven, dat hij echt van mij houdt, nadat hij vreemdgegaan is?”

“In een relatie wordt 1 op de 4 verliefd op een ander. En toch is het een taboe. Ik doe mijn best om dat taboe te doorbreken. Help jij mee?”

Hai Annette,

Mijn man bedroog me 4 maanden met een collega op het werk. Ik kwam er zelf achter. Hij koos onmiddellijk voor zijn gezin en zei dat hij ons nooit wilde missen. We hebben 2 maanden afzonderlijk gewoond, maar omwille van de kinderen weer terug bij elkaar gaan wonen.
Ondertussen zijn we bijna 1 jaar verder, een paar sessies relatietherapie en individuele therapie later, maar ik blijf met 1 ding zitten dat ik niet vat:
Als je echt van iemand houdt, en pretendeert dat dat nooit is gestopt, hoe kan je dan zoiets doen? De winst van anders gezien te worden door die ander weegt toch nooit op tegenover een goede relatie van 14 jaar, met zijn ups en downs?
Ik zat toen in een moeilijkere periode op werk&privé vlak. En in plaats van zijn liefde en passie aan mij te geven die ik toen zo nodig had, koos hij ervoor om die aan de collega te geven.
Toen het uitkwam heeft hij volop gekozen voor zijn thuissituatie en had veel spijt. Hoe kun je van de eerste plaats naar de tweede worden geschoven en dat gewoon terug op de eerste staan?

 Dank,
Sascha

Sascha, dankjewel voor je vraag. Ik snap als geen ander dat dit heel heel erg moeilijk te begrijpen is. En geloof me, je bent niet de enige voor wie dit heel moeilijk te begrijpen is. Ik hoor dat heel veel in mijn praktijk.

Er zijn bij iedereen, die vreemdgaat, andere redenen om het te starten. Ergens ga je een drempel over… waarvan je vaak zelf ook niet eens van jezelf wist dat je die ooit over zou gaan. Er kan van alles aan ten grondslag liggen. Iets meegenomen vanuit zijn jeugd, een verveling, een aandachtstekort…en echte verliefdheid (als dit het was) lijkt ook behoorlijk op ‘een verslaving’.

Het hielp een cliente om het zo te zien, want ook zij heeft ongeveer dezelfde vraag als jij: Hoe vind ik weer volledig vertrouwen in de eerlijkheid in zijn liefdesuiting richting mij?

“Hij heeft 1,5 jaar tegen haar o.a. gezegd “jij bent mijn lief, jij voelt als thuis, bij jou wil ik zijn”, maar dat zei hij ook gewoon die 1,5 jaar tegen mij. En dat zegt hij nu nog steeds tegen mij.
Inmiddels hebben we die 1,5 jaar gedefinieerd als een verslaving. Hij zat met zichzelf in de knoop, is gevlucht in een verslaving. Een verslaving in aandacht van een andere vrouw (verklaarbaar met zijn opvoeding en jeugd). Voor dat aandachtsshot is hij iedere keer een hogere prijs gaan betalen in woorden “ik hou van jou, jij bent mijn soulmate, met jou wil ik verder”. Woorden die, naar zijn zeggen, kwamen uit zijn hoofd, niet uit zijn hart, op zoek naar aandacht….”

Vanuit mij kan ik je zeggen……..dat het -mijn vreemdgaan- voor mij ook als een soort ‘meisjesdroom/film’ voelde. Ik voelde mezelf niet gehoord genoeg in die relatie en had in mijn rugzak bepaalde thema’s vanuit mijn jeugd. In plaats van het aangaan van die thema’s, leefde ik tussendoor in een illusie, in een filmwereld, waarin ik bijvoorbeeld voor de allereerste keer in mijn leven seks had in een hotel in een gehuurde dagkamer. Ik dacht ‘Ben ik dit? Mag ik dit op mijn leeftijd nog meemaken?

Natuurlijk was het niet mijn bedoeling om mijn toenmalige partner verdriet te doen. Een soort van verstandsverbijstering. En ik denk dat je het inderdaad kunt vergelijken met een verslaving.
Elke verslaving, of het nu drank, drugs of seks is, staat tussen een relatie in. Want het is noodzaak om eerst die kick te krijgen en dan kan je weer een periode zonder die kick.

Als het uiteindelijk uitkomt, jij kwam er zelf achter, dan is het hard werken. Maar dan kun je door het harde werken, als er nog steeds echte liefde is, ook wel weer verliefd worden op elkaar en in een nog betere relatie terecht komen met elkaar. Een geheel nieuwe ronde. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het duurt zeker geruime tijd om dit een plekje te geven. Een jaar is dan nog zo erg vers. Er zullen triggers zijn waardoor je een terugval kunt krijgen. Als jouw man die zorgvuldig met rust, begrip en heel veel liefde behandelt, dan is de kans groot, gecombineerd natuurlijk met de juiste gesprekken en het uitspreken van behoeften, verlangens en angsten, dat jullie op iets langer termijn een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Dat je bewust kunt kiezen om het samen weer op te pakken, wat is hier gebeurd? Hoe beter de uitleg van de man, hoe meer verantwoording de persoon die bedrogen heeft, neemt, hoe minder moeilijk het is om het te begrijpen…..

En dan nog kan het soms ineens onverwachts binnenkomen en pijn doen.
Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb? En dat je er iets mee kunt.

Dan aandacht voor het volgende: in NL ligt morgen (9-2-2023) de nieuwste Libelle in de winkel.
Wil je mijn verhaal weten over mijn vreemdgaan en waarom ik er rigoureus mee gestopt ben? Ga dan morgen naar de winkel en koop de Libelle.
Stiekem kan ik je wel vertellen dat ik dit ook heel erg eng vind. Het voelt als in mijn blootje staan en heel Nederland kijkt mee……

Heb jij een vraag die je deze week beantwoord wilt in mijn podcast? Stuur ‘m dan naar info@juttucoaching.nl ovv vraag-podcast.
Of….. Wil jij een keer jouw verhaal vertellen? Eventueel onder een andere naam? Stuur dan ook een mail naar info@juttucoaching.nl ovv meedoen-podcast.

In de 7 dagen naar VALENTIJNSDAG toe elke dag een vraag uit mijn praktijk en/of van een podcast luisteraar. Kom dus maar op met je vraag.

Vandaag was dit dag 3.

 

  • Om privacy redenen is Sascha niet de echte naam, haar echte naam is bij mij bekend.