“Hoe kom ik van mijn affaire af?”

“Hoe kom ik van mijn affaire af?”

“Ik ben vreemdgegaan en heb nu een affaire, maar ik wil mijn affaire stoppen, ik weet niet hoe, want ik wil hem niet missen.”

 

Ja, dit is een heel goede vraag. Je bent natuurlijk niet voor niets deze relatie aangegaan. Meestal word je ook heel erg blij van een affaire. In deze relatie ontmoet je ook een nieuwe, blije -blijste?- versie van jezelf. Je krijgt aandacht, je gaat weer leven, je maakt dingen mee die je misschien nog wel nooit meegemaakt hebt. Ik had zelf nog nooit een dagkamer gehuurd in een hotel, had nog nooit de sleutel van zo’n kamer gevraagd, laat staan dat ik een hotel alleen gebruikt had om seks te hebben met een minnaar op mijn leeftijd. Kortom: je krijgt extra, nieuwe, andere aandacht, je ontdekt een heel nieuwe versie van jezelf en je maakt dus ook heel spannende, leuke, intieme dingen met je minnaar mee. En wie weet ook wel de heftigste seks in jouw leven tot nu toe.

En toch…

Toch wil je deze relatie stoppen met je minnaar. Misschien omdat hij meer wil en jou ‘helemaal’ wil hebben en jij niet bij jouw partner weg wilt? Of jij wilt jezelf weer recht in de spiegel aan kunnen kijken? In ieder geval heb jij moverende redenen om hiermee te willen stoppen, maar het is zo verrekte moeilijk, je stelt het elke keer uit en je minnaar wil ook helemaal niet stoppen. Integendeel, hij maakt het jou ontzettend moeilijk om deze relatie te beëindigen.

Elke keuze betekent verlies
Besef dat elke keuze, of je nu voor je vaste partner of voor je minnaar kiest, verlies betekent. En verlies voelen is niet fijn! Dat doet echt pijn. En natuurlijk wil je jezelf ook helemaal geen pijn doen, dus je stelt het uit. En uit.
Het komt aan op jouw persoonlijk leiderschap, op jouw motivatie, jouw kernwaarden (het hoofd), om het te winnen van het verlangen, het zalige gevoel als je in zijn armen ligt, de liefde en de verliefdheid (het gevoel).
Het is logisch dat je hoofd en je gevoel een strijd voeren met elkaar.
Het is de kunst om die leuke, nieuwe, blije versie van jezelf ook niet in de kast te stoppen, maar om daar wel mee samen te blijven. (Lees gerust verder hoe)

Kernwaarden 
Vanuit welke kernwaarden wil jij je leven leiden? Ben je gelovig, is jouw cultuur bepalend, heb je weleens nagedacht over jouw kernwaarden? In mijn gratis aan te vragen E-BOOK ‘Jezelf op de rit na ontrouw’ vind je een lijst met wel 76 kernwaarden. Welke 10 passen bij jou, bij jouw manier van wie jij wilt zijn?
Ik heb gekozen voor liefde, vertrouwen, acceptatie en overgave in de relatie. Verder zijn veiligheid, betrokkenheid en ontwikkeling ook van groot belang. Een dag niet gelachen en geleerd, is een dag niet geleefd voor mij. Waar sta jij voor? En kloppen die kernwaarden met hoe jij je leven leidt?
Als het niet klopt, gaat het knagen. En dat voelt niet lekker, je bent dan niet congruent met jezelf. Dat kan je een tijdje volhouden, maar niet heel erg lang. Je wordt daar op den duur zelf misschien wel ongelukkig van.
Welke 7 kernwaarden zijn voor jou van groot belang op het relationele vlak?

Je huidige relatie
Wat mis je in je huidige relatie? Er is geen perfecte man, noch een perfecte vrouw. Dus de perfecte relatie bestaat ook niet. Niet in de zin van ‘zij leefden nog lang en gelukkig‘. Elk relatie komt hobbels tegen. Gelukkig maar. Het is ook heel fijn om in veiligheid een goede ruzie te kunnen maken. Dat noem je ruzie in liefdesstrijd. Het wordt akelig als je door slechte communicatie en slecht gedrag in een oorlogsstrijd samen verwikkeld raakt.
Wat mis je in je relatie? Er zijn een belangrijk aantal pijlers in je relatie. Je kunt overigens bij mij mijn relatiescan opvragen m te kijken hoe jij je relatie op die pijlers scoort.
Weet wel dat als je bijvoorbeeld een onvoldoende scoort op het gebied van seksualiteit (kwaliteit, kwaliteit, wensen, grenzen), dat dat het ‘cijfer’ van je relatie is. Het loopt namelijk door op je gehele relatie. Het is niet zo als op school, dat je drie vijven mag hebben om toch over te gaan. Nee, in de relatie werkt het zo dat de onvoldoende voor seksualiteit (en meestal dan ook intimiteit) de status aangeeft van de relatie.
Hoe komt het dat jullie hierover het gesprek nog niet, niet voldoende zijn aangegaan? Is er veiligheid om dit te bespreken?
Onthoud: je gaat nooit je relatie (op langer termijn) verbeteren door te starten met een minnaar. Al lijkt dit in het begin wel zo. Je hebt namelijk meer zin in seks en dit komt jouw relatie ook ten goede.
Werken aan je eigen relatie om die te verbeteren werkt beter dan door te gaan met je affaire.

Verslaving
Je affaire kan verslavend werken. Je wordt gezien, geile berichten gaan heen en weer, je wordt verwend, je hebt alle lekkere lusten, maar niet die sjaggerijnige man op de bank die moe thuiskomt van zijn werk.
Dus…zalig! Al die lekkere dopamine die aangemaakt wordt, je raakt er verslaafd aan!
Als je stopt met je affaire ga je dit missen! Wat kan je hiervoor in de plaats doen? Ga sporten, ga weer een hobby oppakken, ga lopen, ga vooruit, beweeg, letterlijk en figuurlijk.

Erkenning van de affaire
Ja, je hebt de affaire (gehad). Neem je verantwoordelijkheid. Toon persoonlijk leiderschap. Betekent dit dat je het moet opbiechten? Nee, dat zeg ik niet. Betekent dit dat ik zeg dat je het moet verzwijgen? Nee, dat zeg ik ook niet.
Ik ben geen moraalridder die jou zegt wat de juiste keuze is. Ik weet wel dat als je het alleen maar zegt om van jouw schuldgevoel af te komen, dan is het geen goede actie. Het gaat natuurlijk heel veel doen binnen je relatie met jouw partner. Van te voren weet je niet wat er gebeurt.
Ik heb in mijn leven hier en daar wel iets opgebiecht, maar ik neem ook dingen mee het graf in. Als je zelf weet dat het geen patroon is, dat het nooit meer gebeurt en dat je 100% aan jezelf en aan je relatie gaat werken, moet je het dan vertellen?
Het beste is te zorgen dat het niet gebeurt, als je een monogame relatie hebt.
Overigens, ik hoorde onlangs van Tony Verheij (Podcast over altijd verliefd #134) dat er ook heel veel gelogen wordt in open relaties en polyamoreuze relaties. Dan mag het, maar willen we blijkbaar toch nog steeds iets ‘voor onszelf’ hebben, waardoor we het niet vertellen. En natuurlijk door de angst zelf afgewezen te woorden door de waarheid te vertellen, en de angst onze partner te kwetsend oor de waarheid te vertellen. Kortom: een open relatie behoed je nog niet van vreemdgaan.

Duidelijkheid
Mark Tuitert schetste al jaren geleden in Vancouver hoe hij zijn gouden plak ging halen. Hij had alles van te voren goed bedacht. Neem de tijd om aan de slag te gaan met jezelf: wat zijn jouw kernwaarden, waarom wil je dit stoppen, hoe ga je het brengen aan je minnaar?
Kijk hier naar Mark Tuitert en … een goede voorbereiding is het halve werk.
https://youtu.be/oUfmHhk6G4Y

Tijd
Van welke tijd haal jij jouw uurtjes met je minnaar af? Is de sportschool jouw excuus? Of je vriendinnen? Of je werk? Als je gaat stoppen met je affaire, houd je veel tijd over. Bedenk van te voren hoe je dit in gaat vullen zodat je niet met een ‘gat’ komt te zitten en dit jouw in verleiding brengt. Je gaat ineens tijd overhouden…wat mooi! Kun je eindelijk die zolder eens opruimen…of je vriendinnen echt die aandacht geven.

Amputeren
Ja, dit is ontzettend moeilijk, luister ook naar de podcast #135 waarin ik vertel hoe moeilijk afstand nemen sowieso is. De enige optie is ‘amputeren’ als dat kan. Je kunt een collega of een vader van het schoolplein natuurlijk niet amputeren. Maar je kunt wel ontvlogen op social media. Knip het draadje door als je echt je affaire wilt beëindigen en de focus wilt leggen op je huidige relatie. Als je je minnaar blijft volgen doe je jezelf pijn, en dat wil je niet, toch?

Zet je relatie op één
Niet één relatie gaat vanzelf. Het is altijd storten op de emotionele rekening. Balans vinden tussen geven en nemen. Betrokkenheid tonen. En dankbaarheid (beluister #134) tonen. Afgelopen week heb ik na het weekend mijn dankbaarheid eens op de whatsapp gezet, en daar kwam gelijk een reactie op met een golf van liefde. Doe jij ertoe voor je partner en omgekeerd?
Als je relatie te wensen over laat, maak daar dan werk van. Hoe zo kies je voor die relatie als je er niks aan wilt doen? Je gaat toch ook niet naar de sportschool om daar niks te doen? Een relatie is een keuze. Natuurlijk, je hebt een rugzak vol bagage met jouw verleden, je hebt een karakter, je hebt mogelijkheid binnen je cirkel van invloed en dingen waar je geen invloed op hebt…

Wat je aandacht geeft, groeit.

Lukt het niet om je relatie samen te verbeteren? Schroom niet om professionele hulp hierbij in te schakelen. Ik ga zelf ook niet zomaar de sportschool in, ik heb een afspraak gemaakt voor een kennismaking met Julien. Ik ga niet zomaar aan die apparaten rukken, wie weet hoe ik me dan blesseer. Ik ben zuinig op mijn lijf, maar moet er wel iets aan doen op deze leeftijd!

Wil je een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij? Dat kan!
info@juttucoaching.nl

Liefs,
Annette

Ik heb voor dit blog gekozen om het te schrijven als zijnde vrouw heeft affaire met man. Vanzelfsprekend kun je dit ook omdraaien.