‘Ik was anti-ontrouw, maar werd toch verliefd op een getrouwde vader van 4 kinderen’, Anne.

‘Ik was anti-ontrouw, maar werd toch verliefd op een getrouwde vader van 4 kinderen’, Anne.

Anne is een tevreden single en anti-ontrouw. Ze speelt het spelletje ‘De slimste mens’ op de app en een mannelijke collega werkzaam in hetzelfde gebouw speelt het spelletje ook.
Bij het koffieapparaat hebben ze het wel eens over het spelletje. En in Coronatijd besluiten ze met een ‘koffie to go‘ een wandeling te maken.
Zo begon hun onschuldige contact wat uitmondde in een affaire.

Negen maanden lang wandelen Anne en haar collega en daar waar de gesprekken over de slimste mens begonnen, kwamen er steeds meer onderwerpen ter spraken. Anne merkte bij zichzelf wel dat ze hem steeds leuker begon te vinden, maar…hij was getrouwd en dus een NO GO. Terwijl de frequentie van de wandelingen omhoog ging, kregen ze ook steeds meer contact via de whatsapp. 

“Op een gegeven moment stond ik ermee op en ging ik met zijn berichtjes naar bed, zo vaak appten we elkaar.”

Als Anne en haar collega onderweg in de auto zitten naar een t.v. opname van ‘De slimste mens’, vertelt haar collega haar dat hij gevoelens voor haar heeft. Hij is verliefd op haar. Gelijk zegt hij erbij “Ik wil er verder niks mee doen, want ik wil voor mijn gezin gaan.” Er gebeurt dus niks. Dat wil zeggen, in eerste instantie gebeurt er niks. Er wordt ook de afspraak gemaakt om elkaar minder vaak te zien. Dat bleef even zo, maar dat was toch te moeilijk en dus kwam er weer meer contact.

De collega vertelt aan zijn vrouw dat hij gevoelens heeft voor Anne. Vanaf dat moment werden de ontmoetingen geheim, want natuurlijk zat zijn vrouw hier niet op te wachten. De eerste zoen is het startsein voor een emotie-explosie en na die zoen volgden er intieme ontmoetingen…

Beluister de podcast voor het hele verhaal van Anne als ‘derde’ in een affaire.

     “Het liefste wil je dat iemand volledig voor je gaat. Deze relatie heeft mij uiteindelijk meer verdriet dan vreugde gebracht. Tegen een volgende (als ik ooit nog eens verliefd zou worden op een getrouwde man) zeg ik: ‘Of je kiest voor mij, of niet….en dan ga ik ook geen relatie met je aan’.”

Anne en haar collega hadden een ‘romantische affaire‘*, dat betekent dat ze intimiteit en seksualiteit deelden en dat de overspelige partner er een echte relatie naast heeft. En natuurlijk, zo’n relatie plan je nooit. Niet als overspelige ‘ik ga mijn vrouw nu lekker eens kwetsen door verliefd te worden op een collega’ en ook niet als ‘derde’ denkend ‘ik ga eens lekker verliefd worden op een vader van 4 kinderen en hem wegtrekken bij zijn kinderen.’

Anne en haar collega wandelen ruim 9 maanden voordat er überhaupt iets gedeeld wordt over gevoelens. Het is dus langzaam ontstaan.

Wat doe je?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren, verliefd worden. Het gaat erom wat je er dan mee doet. En dat is ongelooflijk ingewikkeld. Want hoe helder kan je denken als je ontoerekeningsvatbaar verliefd wordt? Niet! Je kunt dan helemaal niet goed meer denken. Het is goed om te weten dat slechts 3% van de mensen die overspelig zijn, daadwerkelijk thuis weggaat voor de minnaar of minnares.
En zelfs dan is het een heel grote klus om je relatie tot een succes te maken. Je start met ontzettend veel liefde, maar ook met verlies. Als de collega van Anne thuis zou zijn weggegaan, zouden en zijn vier kinderen en zijn vrouw veel verdriet, boosheid, onmacht, angst en nog veel meer gevoelens hebben gehad. Dat doet heel veel met de overspelige partner. Die krijgt te maken met verlies, rouw en schuld en schaamte.
Dit alles maakt, dat veel van deze relaties die starten na de affaire een ‘valse start’ worden, omdat ze ingehaald worden door de realiteit met veel verdriet en pijn.

Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Het kan zeker. En het is fijn als het je lukt dit van te voren zo goed en zo kwaad als mogelijk te bespreken en strategisch te handelen waardoor je meer succes hebt.

Vaak word je als ‘de derde’ met de nek aangekeken.
In ieder geval door de bedrogen partner. Alsof jij 200% verantwoordelijk bent voor het feit dat de gebonden partner vreemd is gegaan.
Het is voor de bedrogen partner ook makkelijker om jou de complete schuld te geven. Dit komt omdat je echt zelf wel ergens doorheen moet, om te beseffen dat jouw eigen partner niet zo perfect is, als je dit in jouw illusie had bedacht… En ook omdat je wellicht liever je eigen aandeel in je eigen relatie (nog) liever niet aan wil kijken. En omdat je nog houdt van je partner…en haat en liefde liggen dichtbij elkaar….EN jouw partner zorgt financieel voor jou en wil je als ouder van je kind niet direct helemaal tegen je krijgen?

Ben jij ‘de derde’ in de affaire en wil je handvatten hoe hiermee om te gaan? 
Anne ging naar therapie toen haar collega definitief hun relatie verbrak. Mijn tip is om eerder naar therapie te gaan zodat je meer grip krijgt op de situatie en je eigen leven en de relatie. Dit is alleen, als je verliefd bent, bijna niet te doen.
Neem dan contact met me op en kunnen we bespreken hoe ik jou kan helpen: info@juttucoaching.nl

Liefs,
Annette

De podcast is te beluisteren: https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-12-ontrouw-2-wat-nu/ aflevering 14