Juttu vlamt! #1 | ‘Je haalt steeds oude koeien uit de sloot.’

Juttu vlamt! #1 | ‘Je haalt steeds oude koeien uit de sloot.’

Hai Annette,

Mijn man is twee jaar geleden een korte periode vreemdgegaan. We zijn daar wel doorheen gekomen, ik houd heel veel van hem en wil hem ook helemaal niet kwijt. We hebben twee leuke pubers, een leuk huis en we hebben het eigenlijk heel goed.
Ik loop er echter toch steeds tegenaan dat als iets me triggert en ik een vraag heb over het vreemdgaan, of waar hij nu geweest is, hij er niet op in wil gaan en steeds zegt dat ik geen oude koeien uit de sloot moet halen. En dan komen we steeds in een discussie terecht, waar we niet goed uitkomen. Hoe kan ik hier het best mee omgaan?

Groet,
Monique


Beste Monique,

Wat knap dat jullie door die eerste periode heen zijn gekomen.

Ten eerste: oude koeien moeten uit de sloot, want anders gaat die sloot ongelooflijk stinken.

Als er een oude koe uit de sloot gehaald wordt – wat jij nu doet- is dat een teken van ‘Hey, dit onderwerp hebben we (nog) niet goed genoeg afgerond, er ‘ettert’ nog iets.’

Het onderwerp – in jullie geval het vreemdgaan- is dus, nu voor jou, niet naar tevredenheid afgerond. Als jullie het op het diepste niveau bespreken en jij je echt gehoord, gezien en dus erkend voelt, en afspraken kunnen maken hoe jouw gevoel te bespreken, dan kan die oude koe de sloot uit, de wei in en springen.

 

Ten tweede: vreemdgaan, ontrouw, overspel, welke naam je het ook geeft, het is een uitdaging voor je relatie. Maar, als je (eventueel onder begeleiding) samen echt goed het gesprek aangaat, kan het een nieuwe heel positieve fase in je relatie brengen. Jullie zullen dan wel echt beiden bereid moeten zijn samen te bespreken hoe het zover heeft kunnen komen. En welke afspraken voor jullie werken. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Hebben jullie de afgelopen tijd nog genoeg in elkaar geïnvesteerd? Of waren jullie beiden alleen nog maar bezig met werk en de kinderen? Wat hebben jullie beiden te doen?

Bij vreemdgaan en de herstelperiode erna in de relatie is het overigens altijd zo dat degene die niet is vreemdgegaan het tempo van het herstel aangeeft. Zoals de traagste schaatser tijdens de estafette de tijd bepaalt. Hoe meer aandacht die schaatser krijgt, hoe sneller hij zal gaan schaatsen. Degene die vreemdgegaan is heeft vaak de neiging het zo snel als mogelijk achter zich te laten. Maar dat werkt helaas niet. Er is veel aandacht nodig. Met veel aandacht zal het tempo iets kunnen versnellen.

Luistertip: ‘Op Zoek Naar De Liefde; Ontrouw, wat nu?’ een podcast die ik gemaakt heb en te beluisteren is via #Spotify #SoundCloud en #iTunes, dit zijn 12 gesprekken met professionals en een ervaringsdeskundige hoe om te gaan met ontrouw en vooral ook hoe ontrouw te voorkomen.
Leestip: ‘Verder na een affaire’ van Petra Dey

Stuur je vraag naar JUTTU VLAMT!
Mijn naam is Annette Burgers, ik ben relatietherapeut, stiefcoach, podcasthost, docent/trainer, en ook echtgenote, moeder, ‘stiefmoeder’, oma en ‘stiefoma’, mijn praktijk JUTTU COACHING/Stiefgoed Den Haag West is in Den Haag.
Heb jij een vraag over intimiteit, veiligheid, seksualiteit, communicatie, of de organisatie in jouw relatie?
Schrijf dan naar info@vlammagazine.nl en hopelijk zie jij jouw vraag over twee weken hier beantwoord.