Juttu Vlamt! #3 | Samengestelde gezinnen zijn ‘Topsport”

Juttu Vlamt! #3 | Samengestelde gezinnen zijn ‘Topsport”

Hallo Annette,

Wij zijn een samengesteld gezin. Ik heb twee dochters (17 en 15) en mijn partner Rob heeft een zoon (23). We kennen elkaar nu ongeveer drie jaar en sinds een halfjaar wonen we in één huis. Mijn partner ziet zijn zoon niet heel erg veel, want hij studeert aan de andere kant van het land.

Mijn vraag gaat over het volgende: ik heb een ontzettend goede band met mijn twee dochters. We zijn zeven jaar met zijn drieën samen geweest voor ik mijn partner ontmoette. Ze mogen mijn partner echt heel erg graag en hij hen ook.

Ik krijg alleen elke keer ruzie als ik iets alleen wil doen met mijn dochters, of als mijn dochters mij iets vragen samen te doen. Hij lijkt dan wel jaloers. Echt heel vervelend.

Groet,
Marlies

Samengestelde gezinnen zijn ‘topsport’

 

Beste Marlies,

Samengestelde gezinnen zijn ‘topsport’. Dit komt omdat er veel meer factoren zijn dan in een kerngezin, waardoor je als koppel, als leidend team, uit elkaar gedreven kan worden. Kinderen met een loyaliteitsconflict, de andere ouder met verdriet en/of wraak hebben een negatieve invloed.
Het is dan ook noodzakelijk om bepaalde technieken en tactieken te leren om betere resultaten te behalen en bij de top van de competitie te gaan behoren. Zo niet, dan maak je helaas kans op degradatie. (60% van de samengestelde relaties halen de 5 jaar samen niet)
Het samengestelde gezin is gebouwd op rouw, of van een scheiding, of van een overlijden.

Enige kennis werkt in je voordeel, zodat je op de juiste plek staat, in je kracht.

In jouw situatie kan ik me ontzettend goed voorstellen dat jij heel close bent met je dochters. En jullie wellicht ook heel vriendschappelijk met elkaar omgaan?
En dat jouw dochters jou heel spontaan dingen vragen? En jij net zo spontaan ‘ja’ zegt en dan een afspraak maakt en dit dan daarna met Rob deelt?

Als bovenstaande aanname klopt, dan is het goed voor jou om te weten dat er ‘wetmatigheden’ zijn in het samengesteld gezin. Dat zijn ‘wetten’ die specifiek zijn en als je een overtreding maakt, dan merk je dit direct.
In het samengestelde gezin werkt het nu eenmaal echt anders dan in het kerngezin, waar beide ouders onvoorwaardelijke liefde hebben voor hun gezamenlijke kinderen.

* Als de agenda van je partner of de situatie in huis (extra visite) verandert voor jouw partner, raadpleeg hem dan vooraf. *

Stel, een van jouw dochters stelt jou voor om aanstaande zaterdag samen te gaan lunchen, terwijl je normaliter thuis bent met je partner of samen een lunch had gepland, dan heb je hem vooraf in te sluiten, te raadplegen.
In feite is dan dus de koninklijke weg naar je dochter: ‘Wat een leuk idee, ik overleg even met Rob en dan antwoord ik jou zo snel mogelijk.’ Als je nu Rob vooraf vraagt of het oké is, dan is de kans heel erg groot dat er helemaal geen ruzie komt.

Het commentaar van Rob zegt helemaal niet dat Rob een controleur of een jaloerse partner is. Bijna iedereen in de rol van ‘Stief’ zal zo reageren als hij (of zij) geconfronteerd wordt met reeds gemaakte afspraken als voldongen feit.

Dus…. Vooraf Rob insluiten. Het wil overigens niet zeggen dat jij alles moet doen wat hij dan zegt, maar dat hij zich wel gehoord en gezien voelt.
Succes, ik weet zeker dat dit goed werkt!

Lieve groet,
Annette

 

  • Luister- en kijktip: Op de website van Stiefgoed kun je GRATIS het webinar terugkijken over de meest voorkomende dynamieken in het samengestelde gezin: https://www.stiefgoed.nl/gratis-webinar/
  • Podcast: Met collega Jordie Vos heb ik een serie podcasts opgenomen over het samengestelde gezin (Spotify, iTunes, SoundCloud) Op Zoek Naar De Liefde; Samengesteld gezin, wat nu?
  • Leestip: De mijne zijn de liefste, van Karin Den Hollander en Magda Hengst