ONTROUW INSIGHTS (9) ‘Ontrouw is een dikke crisis’, zegt Caroline Roodvoets

ONTROUW INSIGHTS (9) ‘Ontrouw is een dikke crisis’, zegt Caroline Roodvoets

De meeste podcasts neem ik thuis op, maar dit keer ging ik naar Deventer, naar de praktijk van Carolien Roodvoets, de auteur van o.a. De Duivelsdriehoek en De aantrekkingskracht van foute mannen. Verder heeft zij ontzettend veel ervaring in het begeleiden van mensen die om eigen moverende redenen in de Duivelsdriehoek terecht zijn gekomen. Dat betekent dat je bent vreemdgegaan, je bedrogen bent of dat je de derde bent. Hoe dan ook, er wordt gelogen en is wordt een relatie in stand gehouden waar één iemand niks vanaf weet.

Samen aan haar tafel gingen we met elkaar in gesprek, en ondertussen genoeg thee drinkend. Carolien vertelt dat ze nog niet één ‘vreemdganger’ gezien heeft, die er bewust een potje van maakt. Nee, integendeel, de meeste mensen stellen zichzelf ook vaak de vraag wat hen nou elke keer drijft als ze een affaire starten. Het kan intergenerationele nog niet opgelost zijn. Zo ging mijn vader vreemd, mijn opa ging vreemd en het zal je niet verbazen dat ook mijn overgroot vreemd ging. Mijn oma werd, let wel, ik ben zelf nu 59 jaar, al alleen opgevoed door haar oma. Dat zal best wel een uitzondering geweest zijn in haar tijd.

“Ontrouw is een contractbreuk” 

Het is dikke crisis als de ontrouw uitkomt. Het is noodzakelijk om geen grote drastische beslissingen te nemen als je in zwaar emotioneel weer zit. Het is goed om te weten dat het liegen moet stoppen. Soms gebeurt het dat de (bedrogen) partner zelfs naar een psycholoog gestuurd wordt omdat hij of zij te veel jaloerse trekken heeft. Puur omdat hij of zij het aanvoelt dat er meer speelt. Als dit lang heeft geduurd, dan maakt dat de kans op herstel wel moeilijker.
Als het net is uitgekomen, worden de pijlen ook vaak geschoten naar de heks. De heftige emoties laten dit misschien ‘logisch’ klinken, maar de derde heeft een belangrijke rol vervuld. En dat is echt wat te onderzoeken is: wat is de rol van der derde en de rol van de verliefdheid? Wat wil het jullie zeggen dat dit is gebeurd?
Er zijn altijd antwoorden.

Sommige mensen hebben het nodig om precies te weten, tot in elk detail, wat er gebeurd is, waar er seks geweest is, waar er gezoend is, wanneer en op welke momenten. Dit noemen we de detective vragen. Ze zijn niet voor iedereen noodzakelijk om te weten. Gelukkig maar, want deze antwoorden kunnen lang op je netvlies blijven staan en kunnen het herstel vertragen. Het is veel effectiever om procesvragen te stellen. Vragen waarvan de antwoorden jou inzicht geven in hoe het heeft kunnen gebeuren, ondanks jullie afspraak om trouw te blijven.
Als je in staat bent om de nieuwe realiteit te accepteren, je vrij stevig in het leven staat, je de relatie niet op één heel grote roze wolk begonnen bent en kunt reflecteren, dan heb je een heel goede kans om sterker en wijzer uit deze crisis te komen.

“Er is geen derde die een poot aan de grond krijgt, als jij stevig in je schoenen staat” 

 

In mijn praktijk kom ik de laatste tijd vaak tegen dat de bedrogenen graag voor een gesprek willen naar ‘de derde’. Carolien herkent dit vanuit haar praktijk en zegt ‘De vraag is, wat wil je daar halen? Heb je een appeltje te schillen? Wil je  vertellen wat diegene mede heeft aangericht? Het is een risico, want je weet niet wie je ontmoet. Als de minnares verlaten is, is het heel goed mogelijk dat zij wraak heeft en de raarste verhalen vertelt. Je loopt een risico. Soms is het goed en kan het trauma juist gaan helen.’

Let wel: ‘De ouder die vreemdgaat, kan nog steeds een goede ouder zijn, wees voorzichtig wat je tegen jullie kinderen zegt, Carolien.’

 

Beluister de podcast, het interview met Carolien Roodvoets!