Juttu Vlamt! #4 | Relatietwijfel, wat nu?

Juttu Vlamt! #4 | Relatietwijfel, wat nu?

Beste Annette,

Twee jaar geleden leerde ik mijn partner bij vrienden kennen. Vanaf dag één hebben wij het ontzettend gezellig gehad. We kunnen het overal over hebben. Staan op ongeveer dezelfde wijze in het leven. Hij heeft humor. We vinden het ontzettend fijn om samen tijd door te brengen…. De seks is goed. We beleven hier beiden veel plezier aan, hebben ook zeker nog heel veel te ontdekken samen.

Maar….. sinds een tijdje hebben we vaak (en zeker vaker dan eerst) grote irritaties. Die zelfs wel uitmonden in ruzies. Ik ken dat helemaal niet vanuit onze beginfase. Er is, bij mijn weten, ook helemaal niks gebeurd waardoor we anders naar elkaar kijken.
We houden nog steeds heel veel van elkaar, maar het loopt even niet zo lekker.
Het is zelfs zo dat ik een relatietwijfel heb. Is dit wel die leuke vent die ik ontmoet heb?

Dank,

Lorien    (echte naam is bij de redactie bekend)

De liefde is geen statische meetlat

 

Beste Lorien,
Dankjewel voor je vraag. Wat vervelend dat de mooie en goede start omgeslagen is in relatietwijfel. En wat een herkenbaar onderwerp. Ik denk dat heel veel koppels dit op een bepaald moment tegenkomen. Dit is even een heel algemeen verhaal naar aanleiding van jouw vraag. Maar veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte, dus het lijkt me toch goed om in mijn antwoord mee te nemen.

De relatiefasen volgens de Amerikaanse therapeut Linda Carroll:

1. Samensmelten, “De HONEYMOON”
Als je iemand net leert kennen, kom je terecht in een (zoals ik het noem) een fase van verstandverbijstering. Verliefdheid. Een chemische reactie. Je kunt alleen nog maar aan HEM denken. Wat vindt hij van jou? Wat trek je aan? Jullie raken niet uitgepraat, zoveel heb je elkaar te vertellen over het leven dat je gehad hebt, voordat je elkaar tegenkwam. De seks is prima. Bijna alles is superleuk. Hooguit je eigen onzekerheid over hem is niet zo leuk, maar als hij ook duidelijk zijn verliefdheid laat zien, is dit een MATCH. En is het genieten. Veel positieve hormonen worden aangemaakt.
Dit lijkt bij jullie ook te zijn gegaan? Dit duurt gemiddeld 6-12 maanden.

2. Twijfel en ontkenning
De hormonen gaan wat rusten, meestal span je je ook niet meer 100% in, zoals je in het begin deed en jullie laten meer jezelf zien. En dat kan een beetje anders zijn dan in het begin. Je gaat elkaar irriteren. De verschillen worden wat duidelijker tussen jullie. De roes gaat ervan af en dat alleen al kan al wat tegenvallen, want de relatie, de liefde, gaat niet meer als vanzelf. Je moet moeite doen om goed met elkaar te praten en elkaar te horen. Vraag naar elkaars wensen en behoeften en kijk hoe jullie rekening kunnen houden met elkaar. Wat zijn jullie verwachtingen van jullie relatie? Klopt dat wel?

3. De ‘ontgoocheling’
Dit is wel het moment dat je elkaar echt leert kennen. Kunnen jullie nader tot elkaar komen? Wat heb je tot nu toe niet durven zeggen en doet er wel toe? Kunnen jullie elkaar verstaan? In welk patroon komen jullie terecht als er irritaties zijn? Kunnen jullie uit het patroon stappen en elkaar horen?

4. De beslissing
Zijn jullie bereid om de moeite te nemen om elkaar te respecteren en vooral …… zijn jullie bereid om ook jezelf aan te kijken en je eigen verantwoordelijkheid te nemen in dit proces?
Willen jullie samen verder?

5. Toegewijde liefde
Als jullie door fase 1 t/m 4 zijn gekomen, staat daar in fase 5 een mooie nieuwe periode klaar. Op een bepaalde manier kom je weer in een SOORT van fase 1 terecht. Met de belangrijke verschillen dat je elkaars IMPERFECTIE ook omarmt. En dat er in deze fase veel meer rust is, je hoeft elkaar niet meer te veroveren. Dat is al gedaan. Wel blijft er werk aan de winkel, ook om de seks leuk te houden.

Kortom: er is geen relatie die vanzelf gaat. Niet één relatie blijft eeuwig in fase 1… Was het maar zo’n feestje! Je kunt vanuit fase 5 ook terugkomen in fase 2 of zelfs 3 naar aanleiding van een LIFE-EVENT zoals bijvoorbeeld vreemdgaan, of een ziekte. En ook dan is het weer mogelijk om in fase 5 terecht te komen.

De liefde is geen statische meetlat, maar een actief mooi proces. Het gaat niet vanzelf! Er kan bij jullie natuurlijk veel meer aan de hand zijn. Mail me dan nog even persoonlijk? Dan kan ik je meer vragen.

Lieve groet,
Annette

 

PS.

Communicatietip: de training “HOUD ME VAST”, waarin je leert samen om over ALLES goed met elkaar te communiceren. Een aanrader.
Podcast: “Vanuit liefde leven in je relatie”