“VREEMDGAAN GEEFT JE CONTINU MENTALE BELASTING”

“VREEMDGAAN GEEFT JE CONTINU MENTALE BELASTING”

Als de ontrouw expert van Nederland, heb ik talloze gevallen gezien waarbij een affaire niet alleen een schaduw werpt over een relatie, maar ook de aanwezigheid en aandacht van de bedrogene thuis aantast. Het hebben van een affaire reikt verder dan fysieke ontmoetingen; het omvat een constante mentale afleiding die zich uitstrekt tot in het dagelijkse leven en de emotionele connecties.

Elke keer dat je een bericht stuurt naar je minnaar of minnares, elke keer dat je aan die persoon denkt, ben je niet volledig aanwezig in je eigen leven en in je vaste relatie. De constante verdeelde aandacht beïnvloedt niet alleen je gevoel van eigenwaarde, maar heeft ook diepgaande gevolgen voor de betrokkenheid bij je partner en eventuele kinderen.

Ontrouw brengt een lastige tweestrijd met zich mee: terwijl je fysiek aanwezig bent bij je gezin, ben je mentaal elders. Deze innerlijke verdeeldheid vreet aan de kwaliteit van de relatie, ondermijnt het vertrouwen en schaadt de emotionele band tussen partners. Voor de bedrogene ontstaat een gevoel van verwaarlozing en een gebrek aan betrokkenheid van de partner, wat leidt tot zelftwijfel en onzekerheid.

Daarbij kan de impact op de band met de kinderen enorm zijn. Ouders zijn de bouwstenen van een stabiele omgeving voor hun kinderen, maar wanneer een van de ouders emotioneel afwezig is door een affaire, kan dit de basis van veiligheid en vertrouwen in het gezin aantasten.

Relatieherstel na ontrouw is een complex proces. Het begint met het erkennen van de schade die veroorzaakt is door de afwezigheid van volledige toewijding. Het vraagt om open communicatie, zelfreflectie en de bereidheid om actief te werken aan het herstel van vertrouwen en de verbinding in de relatie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ontrouw niet alleen fysiek handelen omvat; het reikt dieper tot in de psyche en beïnvloedt de algehele emotionele en mentale betrokkenheid binnen een relatie.

Het herstel na ontrouw begint met het stoppen van de affaire en het actief herstellen van de emotionele connectie thuis. Het vereist tijd, toewijding en professionele begeleiding om de relatie opnieuw op te bouwen en een gezonde, sterke band te herstellen.

Laat de ernstige gevolgen van een affaire niet onderschatten. De mentale afleiding van een affaire staat een volledige aanwezigheid in je vaste relatie in de weg. Het is pas als je de schaduw van ontrouw erkent en ermee aan de slag gaat, dat ware genezing en herstel mogelijk worden.

“Ik ben eigenlijk blij dat Frits het ontdekte. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zelf vreemd zou gaan. Ik had hier een mening over, maar het is me echt overkomen. Ik ben verliefd geworden, ik heb me laten gaan en ik weet dat het niet goed is. Het is nu keihard werken met Frits, ik ga alles op alles zetten om dit weer goed te maken. Ik ben blij dat ik nu weer 100% met mijn aandacht thuis kan zijn. Dit gaat mij nooit meer gebeuren.”
-Anita-

De schaduw van ontrouw reikt verder dan de fysieke afstand tussen twee geliefden. Zelfs als je bij je minnaar of minnares bent, ben je zelden volledig aanwezig. Je bent constant op je hoede, bang om betrapt te worden. Je gedachten zijn niet volledig gefocust op het moment, maar eerder gericht op het behouden van je alibi en het vermijden van verdachte situaties. Elke telefoonoproep of bericht van je partner terwijl je bij je minnaar of minnares bent, veroorzaakt een golf van nervositeit en maakt je alert om niet te worden ontmaskerd.

De constante behoefte om te manoeuvreren tussen twee werelden – de vaste relatie en de affaire – zorgt voor een voortdurende mentale strijd. Het vereist een nauwgezette balans om ervoor te zorgen dat geen van beide werelden in botsing komt en dat je leugens en verhalen consistent blijven. Deze voortdurende staat van alertheid zorgt ervoor dat je nooit volledig ontspant, zelfs niet in het gezelschap van je minnaar of minnares. Hierdoor worden zowel je vaste relatie als je affaire beïnvloed, waardoor de kans op emotionele verbinding en ware intimiteit wordt ondermijnd.

Wil jij stoppen met jouw ontrouw? Vraag mijn gratis e-book ‘JEZELF OP DE RIT NA ONTROUW’ aan bij info@juttucoaching.nl