Vreemdgaan is een relatietrauma

Vreemdgaan is een relatietrauma

‘Er speelt veel verlies bij vreemdgaan.
De doos van Pandora moet in één keer open.
Is mijn partner wel die ik dacht dat ie was?
Alles wat je begrijpt, daar kan je mee verder.
Rouw is een recatie op een verlies.’

 

Dit is de derde keer dat ik Leoniek van der Maarel uitnodig in mijn podcast ‘Op Zoek Naar De Liefde’. Leoniek is bereavement counselor en weet alles over verlies en rouw.
“Het eerste verlies vindt al plaats als de kinderen geboren worden,” vertelt Leoniek, “Een deel van de liefdesrelatie wordt vaak ingeruild voor de ouderrelatie, je wordt een bedrijf rondom de kinderen.”

Als je erachter komt dat je partner vreemdgaat, stort je hele wereld in. Je kent je partner niet meer, maar je kent ook jezelf niet meer. Je raakt je hele zelfbeeld kwijt. Je verliest alle grond onder je bestaan. Hoe vind je jezelf weer terug?
Je partner wordt direct je vijand.

De derde moet je uit je leven amputeren, als je verder wilt met je relatie, want als jij met die derde buiten blijft spelen, dan deel je nog steeds intimiteit met elkaar en dan ben je (wederom) emotioneel ontrouw. Alle gedachten die het vertrouwen negatief beïnvloeden, zijn niet goed voor het herstel van de relatie. Het is aan de overspelige partner om alles te vertellen, waar de partner antwoord op wil hebben. En ook om de nieuwe afspraken na te komen. Zo kan het nieuwe vertrouwen (vertrouwen komt te voet en gaat te paard) weer starten met groei.

“Is er iets in mijn relatie wat ik mis?
Een relatie is per definitie verlies. Het is van belang om autonoom te kunnen zijn en ook in verbinding te blijven.”

Leoniek en ik hopen dat een ieder die te maken heeft met een affaire/overspel/vreemdgaan (h)erkenning en troost/tips vinden in deze podcast.

#114 ‘Op Zoek Naar De Liefde; Vreemdgaan is een relatietrauma.’

https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-12-ontrouw-2-wat-nu/ aflevering 9 in deze serie

Vind je de podcast zinvol, goed, vol met tips? LIKE deze podcast en/of stuur ‘m door aan vriendinnen, vrienden in deze situatie.
Met dank aan Leoniek van der Maarel!

Lieve groet,
Annette Burgers

Hulp bij ontrouw? Neem contact op om te kijken hoe is je kan helpen.
Vraag hier mijn gratis e-book aan over ontrouw: https://www.juttucoaching.nl/e-books/