Vreemdgaan, wat betekent de dubbele agenda voor jezelf?

Vreemdgaan, wat betekent de dubbele agenda voor jezelf?

Er zijn heel veel redenen waarom mensen vreemdgaan en het kan een zeer complex en gevoelig onderwerp zijn. En elke situatie is anders. Onlangs zei een cliënte tegen mij, nadat ze haar affaire had beëindigd “Ik voel me nu vrij, alsof ik in een gevangenis zat, waarvan ik niet eens wist dat ik erin zat. Ik kan weer in het hier en nu zijn. Ik ben uit mijn gevangenis, wat is dit fijn! Ik voel me VRIJ

Die dubbele agenda geeft je misschien bij aanvang heel veel vleugels, maar op langer termijn zal dit steeds minder worden.
De eerste vraag is natuurlijk, wat is de reden dat je in die dubbele agenda terecht bent gekomen?

Ongelukkig zijn in je huidige relatie
: Wanneer een persoon niet tevreden is met zijn huidige relatie, kan hij of zij geneigd zijn om elders te zoeken naar emotionele of fysieke vervulling.
Behoefte aan spanning en opwinding: Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot de spanning en opwinding van geheime affaires. Dit kan vooral het geval zijn als ze zich in een saaie of voorspelbare relatie bevinden.
Lage zelfwaardering: Een persoon met een laag zelfbeeld kan denken dat hij of zij niet waardig is van trouw en liefde, en daardoor vreemdgaan als een manier zien om bevestiging te krijgen.
Heb je onvermogen om te communiceren: Als je niet in staat bent om effectief te communiceren met jouw partner, kan je geneigd zijn om elders te zoeken naar iemand die begrijpt wat ze nodig hebben.
Heb je meer verlangen naar intimiteit dan je krijgt: Als een persoon zich niet emotioneel of fysiek verbonden voelt met zijn of haar partner, kan hij of zij geneigd zijn om elders te zoeken naar meer intimiteit.
Zit je in… een Midlife-crisis? Sommige mensen ervaren een midlife-crisis en kunnen op zoek gaan naar bevestiging en opwinding buiten hun huwelijk.
Verslaafd en/of heb je een gevoeligheid voor een verslavingEen persoon met een verslaving aan seks of een ander gedrag kan geneigd zijn om vreemd te gaan.
Ben je… Wraaklustig? Soms kan een persoon vreemdgaan als wraak op zijn of haar partner voor een eerder bedrog en/of wraak vanuit een ander tekort of niet gezien te worden in de relatie.

Petra Deij beschrijft in haar boek ‘Verder na een affaire’ alle mogelijke opties en verschillende soorten affaires.

Het is belangrijk op te merken dat er nooit een rechtvaardiging is voor bedrog, en dat het altijd het beste is om open en eerlijk te communiceren met je partner als er problemen zijn in de relatie. Het is dus van belang om je verantwoording te nemen als je erover gaat praten. (Beluister hierover mijn vorige podcast over het juiste excuus)

Het lijkt misschien leuk en ontzettend spannend, een dubbelleven… EN JA IK VOND DAT OOK ONGELOOFLIJK spannend. Op de raarste plaatsen in mijn leven seks gehad. En toen mijn verhaal in de Libelle kwam en mijn moeder vroeg: “Heb je dat echt allemaal meegemaakt, heb jij seks in een parkeergarage gehad?” Toen zei ik maar heel erg snel ‘Nee joh, de helft van dat verhaal is verzonnen om het smeuïg te maken.”

Maar, het dubbelleven heeft natuurlijk ook kanten die helemaal niet leuk zijn:

Last van Schuldgevoel:
Mensen die vreemdgaan en een dubbelleven leiden, voelen zich vaak schuldig over hun acties en leugens tegenover hun partner en dierbaren. Deze gevoelens van schuld kunnen leiden tot angst, depressie en andere negatieve emoties.

Angst om betrapt te worden: Als je een geheim leven leidt, kan het constant verbergen van je acties en gevoelens zeer vermoeiend zijn en angst veroorzaken dat je betrapt wordt. Dit kan leiden tot voortdurende stress en spanning.

Verlies van zelfrespect: Door het liegen en bedriegen kunnen mensen die vreemdgaan en een dubbelleven leiden, hun zelfrespect verliezen. Ze weten dat ze niet eerlijk zijn tegenover hun partner en zichzelf, wat kan leiden tot gevoelens van schaamte en spijt.

Onzekerheid: Mensen die een dubbelleven leiden, kunnen zich onzeker voelen over wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het constant verbergen van hun ware zelf kan leiden tot verwarring en een gebrek aan richting.

Verlies van vertrouwen: Het vreemdgaan en het leiden van een dubbelleven kan leiden tot het verlies van vertrouwen in relaties en andere mensen. Dit kan langdurige gevolgen hebben voor toekomstige relaties en het vermogen om diepgaande verbindingen met anderen aan te gaan.

Alle gevolgen als het uitkomt… en dat je denkt ‘Had ik maar nooit…!”

Lieve lezer, ik ben geen heilige, ja, ik ben meerdere keren vreemdgegaan in mijn leven. Ik heb me ongelooflijk gelukkig gevoeld als ik een stukje om fietste en mijn grote liefde reed een stukje om en we konden elkaar een ontzettende lange zoen geven midden in het centrum van Den Haag. Ik reed met 100.000 vlinders in mijn buik het laatste stukje naar de Haagse Hoge School waar ik toen werkte. En hij reed naar zijn werk.
Ja ik heb me ook ontzettend angstig gevoeld om ontdekt te worden. Er is niks gelogen aan het verhaal dat ik me in de bosjes verstopt heb, met mijn fiets achter de bomen verstopt, omdat ik bang was om ontdekt te worden. En ja, ik heb me ontzettend ellendig gevoeld… bijvoorbeeld om een moment dat ik met mijn moeder en kinderen in Rome liep en hij met zijn gezin door de VS trok.

Niet meer vreemdgaan betekent voor mij, onder andere, rust in mijn leven. Niet meer mijn mobiel te hoeven afschermen, niet meer angst te hebben iets te zeggen wat niet klopt met een eerder verhaal waarin ik niet eerlijk was. Niet meer op een mooi moment in het hier en nu in gedachten bij ‘de ander’ zijn. Het geeft mij ook het gevoel ‘een beter mens’ te zijn, als is dat echt typisch iets voor mij, ben ik wel goed genoeg?

Het is voor heel veel mensen gelukkig de gewoonste zaak van de wereld om in het hier en nu te kunnen zijn. Ik kan het nu ook, en ik kan je vertellen dat het rijkdom is. Samen met vriendlief van huis naar het strand lopen, een terrasje pakken. En in het hier en nu zijn. Zon. Zee. Liefde. Samen.

“Wij gaan goed. We maken meer tijd vrij om samen te zijn en we zoenen weer! En dat bevalt erg goed. Alsof we elkaar weer opnieuw ontdekken en leren kennen. En dat is zo fijn!”
Iris


Heb jij hulp nodig om weer terug te komen naar het HIER en NU?
Stuur me dan een berichtje naar
info@juttucoaching.nl als je vreemdgaat, als je bedriegen bent, of als je de derde bent en je wilt daar ‘iets’ mee.
Je bent van harte welkom,

Liefs,
Annette