Wat hebben een verslaving en vreemdgaan met elkaar gemeen in de liefdesrelatie?

Wat hebben een verslaving en vreemdgaan met elkaar gemeen in de liefdesrelatie?

Toen het boek van Arold Langeveld uitkwam, ‘Verslaving als KANS’, wist ik direct: dit is het moment om elkaar te ontmoeten en hem te interviewen voor ‘Op Zoek Naar De Liefde’. Waarom, zul je denken? Ja, ik kom in mijn praktijk clientenkoppels tegen waarbij de ene partner tegen het geheim van de ander aanloopt: drank, drugs en/of vreemdgaan. En dan ineens staat je leven op de glijdende schaal en je vraagt je af, waar gaat dit heen? Je verleden is niet meer hetzelfde, je heden is totaal veranderd en je toekomst ligt in diggelen.

Arold Langeveld weet waarover hij het heeft. Hij had twee broers met een verslaving. En schreef hierover vorig jaar het boek ‘Verslaving als KANS’.

Zijn boek geeft handvatten voor jou als partner van iemand met een verslaving. En/of natuurlijk als jij beseft dat jouw gebruik inmiddels in het ‘geheim’ plaatsvindt, je een reden hebt (schuld & schaamte) Arold maakt o.a. gebruik van de verslavingspyramide met de verschillende lagen:
1. goed gevoel
2. gewenning
3. gewoonte
4. gene
5. geheim
6. gevangenis
7. gevecht
8. grenzeloos
9. grond

Als jij erachter bent gekomen dat je partner een groot geheim deelt in jullie leven is daar eerst de eerste schok. Als het gaat om een verslaving gaat en jij een ‘redder’ bent, dan zal je blijven en alles wat in jouw mogelijkheden ligt doen om je geliefde, je partner te helpen. En als redder ga je daar normaliter ontzettend ver in. Soms zelfs zo ver dat de moeite die je doet om je partner van die verslaving af te krijgen, ten koste kan gaan voor jezelf.

Wat is de KANS die de verslaving je biedt?
Wat kan je het beste doen als je geliefde een verslaving heeft?
In deze podcast en vooral natuurlijk in zijn boek vind je de antwoorden op deze vragen. Een aanrader voor iedereen die in zijn relatie te maken heeft met (een partner met een) verslaving.

Overeenkomsten:
Verslaving aan drugs of alcohol en vreemdgaan hebben beide gemeen dat het gaat om gedragingen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de persoon zelf en hun omgeving. In beide gevallen kan er sprake zijn van een verslaving of afhankelijkheid, waarbij de persoon zich steeds meer richt op het bevredigen van hun drang naar drugs, alcohol of overspelige relaties, ten koste van andere belangrijke aspecten van hun leven. Daarnaast kunnen zowel verslaving als vreemdgaan leiden tot gevoelens van schuld, schaamte en angst voor ontdekking. Dit kan leiden tot het verbergen van het gedrag en het vermijden van verantwoordelijkheid.

Ook kunnen beide gedragingen bijdragen aan het verlies van vertrouwen en respect van anderen. Familieleden, vrienden en geliefden kunnen zich afkeren van de persoon die verslaafd is of die vreemdgaat, waardoor er isolatie en eenzaamheid kunnen ontstaan.

Tot slot kan er bij verslaving en vreemdgaan sprake zijn van onderliggende psychologische en emotionele factoren, zoals trauma, depressie of angststoornissen, die kunnen bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van het gedrag. Het is belangrijk om te erkennen dat beide gedragingen complexe en veelvoorkomende problemen zijn, die aandacht en ondersteuning nodig hebben om te kunnen worden overwonnen.

Verschillen:
Een van de belangrijkste verschillen is dat verslaving aan drugs of alcohol vaak wordt beschouwd als een chronische ziekte, terwijl vreemdgaan eerder wordt gezien als een keuze of een morele fout. Dit betekent dat er verschillende behandelingsbenaderingen nodig kunnen zijn voor beide problemen.

Een ander verschil is dat verslaving aan drugs of alcohol vaak gepaard gaat met fysieke afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen, terwijl vreemdgaan voornamelijk een emotionele en psychologische afhankelijkheid kan zijn. De behandeling van verslaving kan daarom ook medische componenten bevatten, terwijl vreemdgaan eerder gericht zal zijn op therapeutische benaderingen.

Daarnaast kunnen de motivaties achter verslaving en vreemdgaan verschillen. Mensen die verslaafd zijn aan drugs of alcohol gebruiken vaak om te ontsnappen aan problemen of om hun stemming te reguleren. Aan de andere kant kan vreemdgaan voortkomen uit ontevredenheid in een relatie, gebrek aan intimiteit of aandacht, of als gevolg van een persoonlijke zwakte.

Ten slotte kunnen de gevolgen van verslaving en vreemdgaan ook anders zijn. Verslaving kan leiden tot fysieke, mentale en sociale gezondheidsproblemen, terwijl vreemdgaan kan leiden tot het einde van relaties, echtscheiding en emotionele pijn voor alle betrokkenen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat beide problemen serieus genomen moeten worden en dat er effectieve behandelingsmogelijkheden zijn voor zowel verslaving als vreemdgaan.

Beluister de podcast om te weten welke stap jij vandaag kan zetten!

Let op: in alle gevallen is herstel van de liefdesrelatie heel goed mogelijk. Wat nodig is, is committent, verantwoordelijkheid en … natuurlijk genoeg liefde voor elkaar. Voor relationele vragen: info@juttucoaching.nl

Voor verslavingsvragen ga je naar de website van Arold: www.verslavingalskans.nl

Lieve groet,
Annette

 

 

 

 

 

 

 

#verslaving #ontrouw #liegen #geheim