“Wat is het effect van vreemdgaan op onze kinderen?”

“Wat is het effect van vreemdgaan op onze kinderen?”

Natuurijk ben je, als je verliefd wordt en vreemdgaat, he-le-maal niet bezig met het effect hiervan op jouw kinderen. Het is helaas nogal naïef om te denken dat het helemaal geen effect heeft.
In podcast #143 Op Zoek Naar De Liefde vertel ik (kort) over vier situaties waarin het vreemdgaan van één van de ouders duidelijk effect had op de kinderen.  De huwelijkscrisis naar aanleiding van een affaire heeft grote invloed op hoe kinderen zich later hechten in hun eigen liefdesrelatie.

Vreemdgaan kan een aanzienlijk effect hebben op kinderen, afhankelijk van de omstandigheden en de manier waarop het wordt aangepakt door de ouders. Hier zijn enkele mogelijke effecten die het kan hebben:

  1. Emotionele stress: Kinderen kunnen zich angstig, verdrietig en boos voelen als ze ontdekken dat een van hun ouders vreemdgaat. Ze kunnen ook een gevoel van verlatenheid ervaren, omdat ze het gevoel hebben dat hun gezin niet langer veilig is. Deze stress kan ook zo erg worden dat het langdurige verwijdering oplevert tussen het kind en de overspelige ouder.
  2. Vertrouwensproblemen: Kinderen kunnen het vertrouwen in hun ouders verliezen en zich afvragen of ze ook bedrogen kunnen worden. Ze kunnen ook moeite hebben om nieuwe relaties op te bouwen en vertrouwen op te bouwen met anderen (verlatings- en bindingsangst).
  3. Gedragsproblemen: Kinderen kunnen zich anders gaan gedragen als reactie op de stress die vreemdgaan veroorzaakt. Ze kunnen teruggetrokken worden, agressiever worden of zelfs slechter presteren op school.
  4. Schuldgevoelens: Kinderen kunnen zichzelf de schuld geven van de situatie en denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan om de situatie te veroorzaken.
  5. Echtscheidingsrisico: Vreemdgaan kan leiden tot echtscheiding, wat een grote impact kan hebben op kinderen. Ze kunnen zich schuldig voelen dat ze hun ouders niet hebben kunnen helpen hun huwelijk te redden en ze kunnen zich zorgen maken over wat er met hen zal gebeuren na de scheiding.

Als ouders besluiten om samen te blijven en het probleem op te lossen, kan het effect op kinderen worden verminderd. Het is belangrijk dat ouders open communiceren en kinderen geruststellen dat ze van hen houden en voor hen zullen zorgen, ongeacht wat er in de relatie gebeurt. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken om de impact op kinderen te beperken en om het proces van herstel en verzoening te begeleiden.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet in een vechtscheiding terecht komt. Een vechtscheiding is een bom onder je volgende relatie. Dat besef je vaak niet als je in een vechtscheiding zit, maar als je een tijd later wilt herstarten en jullie kinderen hebben teveel ellende meegemaakt in de echtscheiding, dan komt de ellende als een boemerang weer op je af.

Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met me:
info@juttucoaching.nl

Beluister podcast #143 ” Op Zoek Naar De liefde; Vreemdgaan; Wat Is Het Effect Op Kinderen?”

Luistertips:
Beluister #3 Marianne https://www.juttucoaching.nl/serie-1/ met aflevering 3
Beluister #41 Met Els van Steijn https://www.juttucoaching.nl/serie-5/ aflevering 8
Beluister #114 Met Leoniek van der Maarel https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-12-ontrouw-2-wat-nu/ aflevering 9

Wil jij je opgeven om jouw verhaal te vertellen?
🔏 info@juttucoaching.nl

Liefs,
Annette