Wat te doen als je Vermoedt dat je Partner Vreemdgaat?

Wat te doen als je Vermoedt dat je Partner Vreemdgaat?

Als relatietherapeute, ontrouw expert en ervaringsdeskundige begrijp ik de pijn en verwarring die gepaard gaan met het vermoeden dat je partner vreemdgaat.

– 55 Tinten Ontrouw (1) –
55 gestelde vragen waar ik antwoord op geef.

In deze blog deel ik tien waardevolle tips om met deze moeilijke situatie om te gaan. Deze adviezen zijn bedoeld voor mensen die zich in deze kwetsbare positie bevinden, die al talloze pogingen hebben ondernomen om met hun partner te praten en die zich overweldigd voelen door verdriet, machteloosheid en wellicht ook jaloezie.

Ik kom vaak tegen in mijn praktijk dat de overspelige lang door blijft liegen en dit doet heel veel bij de partner die wel van alles voelt, maar soms zelf uitgemaakt wordt voor van alles, en die heel erg aan zichzelf gaat twijfelen.
Mijn advies is dan ook aan degene die vreemdgaat…. als je partner een vermoeden heeft, ga dan niet nog een halfjaar door met liegen, vertel zo spoedig mogelijk de hele waarheid.
Het maakt namelijk ontzettend veel kapot als je je partner naar de psycholoog stuurt om te werken aan zijn (of haar) jaloezie, terwijl jij vreemdgaat en het gevoel van je partner klopt.

Als het dan uitkomt, en je komt weer met beide benen op de grond en je kiest voor je eigen partner, dan kost het bloed, zweet en tranen voor je partner om over dit stuk bedrog heen te stappen. En kan het gebeuren dat dit echt het herstel in de weg staat.

Heb je het vermoeden dat je partner vreemdgaat:

  1. Blijf kalm en verzamel bewijsmateriaal: Voordat je conclusies trekt, is het belangrijk om rustig te blijven en bewijs te verzamelen. Vertrouw op je intuïtie, maar zorg ook voor feitelijke informatie die je vermoeden kan ondersteunen.
  2. Kies het juiste moment voor een gesprek: Kies een moment waarop jullie beiden rustig en open zijn voor een gesprek. Check of je partner open staat voor een gesprek. Vermijd confrontaties over dit onderwerp tijdens ruzies of emotionele momenten.
  3. Gebruik “ik”-boodschappen: Gebruik zinnen als “Ik voel me…” in plaats van beschuldigende taal. Zo deel je je gevoelens zonder de ander aan te vallen.
  4. Luister actief naar je partner: Sta open voor het perspectief van je partner. Luister aandachtig naar wat zij/hij te zeggen heeft en probeer te begrijpen waar zij/hij vandaan komt.
  5. Stel vragen en zoek naar duidelijkheid: Vraag om opheldering over gedragingen die je verontrusten. Probeer zonder vooroordelen te begrijpen wat er aan de hand kan zijn.
  6. Overweeg professionele hulp: Als de communicatie moeizaam verloopt, overweeg dan om een relatietherapeut in te schakelen. Een onafhankelijke derde kan helpen om de gesprekken te begeleiden.
  7. Zorg goed voor jezelf: Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor zelfzorg. Dit kan helpen om emotioneel sterker te staan en helderder te kunnen denken.
  8. Stel duidelijke grenzen: Als je partner inderdaad ontrouw is, is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen en na te denken over wat je wel en niet kunt accepteren.
  9. Neem de tijd om te beslissen: Neem niet overhaast een beslissing. Het is oké om tijd te nemen om na te denken over wat het beste is voor jou en de relatie.
  10. Wees eerlijk tegen jezelf: Wees eerlijk over je gevoelens en behoeften. Soms is het nodig om voor jezelf te kiezen, zelfs als dat betekent dat de relatie eindigt.

Conclusie: Het vermoeden van ontrouw kan een van de meest pijnlijke en verwarrende momenten in jouw relatie zijn. Het is belangrijk om zorgvuldig en met compassie te handelen. Deze tien tips zijn bedoeld om je te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is, of het nu van vrienden, familie of professionals is.

Veel sterkte in deze periode, en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

Met warme groeten,

Annette Burgers

De Ontrouw Expert van Nederland

Vraag het gratis e-book aan met de tien beste tips wat te doen als je partner vreemdgegaan is:
info@juttucoaching.nl