7 Tips voor het verwerken van vreemdgaan

7 Tips voor het verwerken van vreemdgaan

Het Verwerken van Vreemdgaan: Een paar tips voor Effectieve Co-regulatie en Zelfregulatie

Je voelt schuld, schaamte, woede, verdriet. Ontdekken dat je partner vreemdgaat, kan een van de meest pijnlijke ervaringen zijn binnen je relatie. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat er zes intercity’s over je heen rijden, of dat je een ongelooflijke afgrond in valt.
Als relatietherapeute zie ik dagelijks hoe dit binnenkomt bij de bedrogen partner. En als geen ander begrijp ik de complexiteit van deze situatie en het belang van co-regulatie met de partner en ook het stuk zelfregulatie. In dit blog bied ik, als de relatie expert van Nederland op het gebied van ontrouw, 7 tips voor het effectief verwerken van vreemdgaan.

 

Co-regulatie houdt in dat je als beide partners samenwerken om emotionele stabiliteit en ondersteuning te bieden aan elkaar.
Dit is van groot belang bij het verwerken van vreemdgaan. Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten van co-regulatie:

 

  1. Open Communicatie: Het aangaan van open en eerlijke communicatie is de basis voor een gezonde relatie, vooral wanneer vreemdgaan aan het licht komt of is gekomen. Het is belangrijk dat je zonder oordeel naar elkaar leert luisteren en je gevoelens, angsten en zorgen leert en kunt delen. Het creëren van een veilige omgeving waarin jullie beiden je gehoord en begrepen voelt, is van essentieel belang.
  2. Empathie en Begrip: Het vermogen om je in te leven in de gevoelens van de ander is cruciaal bij het verwerken van vreemdgaan. De gekwetste partner heeft behoefte aan begrip en erkenning van hun pijn, terwijl de partner die vreemdging ruimte moet bieden voor het uiten van emoties en verantwoordelijkheid moet nemen voor hun daden. In dit stuk is het van heel groot belang dat, op de juiste manier en op het juiste moment het excuus gemaakt wordt. Zonder excuus is er praktisch geen goed herstel mogelijk. Ik schreef hier een ander blog over: https://www.juttucoaching.nl/hoe-maak-je-een-goed-excuus-na-ontrouw/
  3. Transparantie en Vertrouwen: Het herstellen van vertrouwen na vreemdgaan is een langdurig proces. De partner die vreemdging moet bereid zijn om volledig open te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties. Dit betekent eerlijkheid over hun motivaties, gedragingen en eventuele verdere communicatie met de derde persoon. Het heropbouwen van vertrouwen vereist consistentie, geduld en transparantie van beide partners. En moet direct beginnen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is belangrijk te beseffen dat het niet alleen om woorden gaat, maar dat het juist om de daden gaat. Als je beloofd hebt de derde te amputeren en onverhoopt neemt ‘de derde’ toch nog contact op, deel dit met je partner als je serieus met jouw partner verder wilt. Het zal stof doen opwaaien, maar je bouwt aan het herstel van vertrouwen.

    Zelfregulatie met Jezelf: Zelfregulatie heeft betrekking op het vermogen om je eigen emoties en gedrag te beheersen en jezelf te ondersteunen tijdens het verwerkingsproces van vreemdgaan. Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten van zelfregulatie:

     

  4. Zelfzorg: Het is van cruciaal belang om goed voor jezelf te zorgen tijdens het verwerkingsproces. Dit omvat het aannemen van gezonde copingmechanismen, zoals lichaamsbeweging, meditatie, voldoende slaap en het zoeken van steun bij vrienden of een therapeut. Het stellen van grenzen en het nemen van tijd voor zelfreflectie is ook essentieel om je eigen emotionele welzijn.
  5. Emotionele Verwerking: Het is normaal dat je als gekwetste partner een breed scala aan emoties ervaart, waaronder woede, verdriet, angst en verwarring. Het gevoel van de zes intercity’s ervaart, de afgrond ziet en zelfs je je soms afvraagt of het leven nog wel zin heeft.
    Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en op een gezonde manier te uiten. Dit kan betekenen dat je tijd en ruimte neemt om te huilen, je gevoelens opschrijft in een dagboek, creatieve expressie zoekt of professionele hulp inschakelt. Het is ook essentieel om geduldig te zijn met jezelf, omdat emotionele genezing tijd kost.
  6. Vergeving en Loslaten: Het proces van vergeving is persoonlijk en complex. Het betekent niet dat je het vreemdgaan goedkeurt of vergeet wat er is gebeurd, maar eerder dat je ervoor kiest om los te laten en jezelf emotioneel te bevrijden van de pijn. Vergeving kan helpen bij het herstellen van innerlijke vrede en het bevorderen van groei, zowel individueel als binnen de relatie. Het is echter belangrijk op te merken dat vergeving tijd kan kosten en niet altijd mogelijk is.
    Hoe je hierin acteert hangt vaak ook af van eerder opgelopen wonden (is je partner al eerder vreemd gegaan?) en hoe je hechtingsstijl is. Als je dat niet weet, raad ik je aan mijn pod- en videocastserie met Peter Gossen te bekijken https://www.juttucoaching.nl/podcast-serie-11-op-zoek-naar-de-liefde-onveilig-gehecht-wat-nu/en een online hechtingsstijlen test te doen.
  7. Het Herdefiniëren van de Relatie: Na vreemdgaan is het nodig om de relatie opnieuw vorm te geven. Dit houdt in dat jullie allebei de tijd nemen om na te denken over wat je wilt en nodig hebt van je partner.
    Het kan nodig zijn om grenzen opnieuw vast te stellen, verwachtingen te bespreken en nieuwe afspraken te maken om de relatie sterker en gezonder te maken. Het kan zijn dat jullie (ongemerkt) belangrijke zaken in jullie relatie hebben laten liggen die aandacht nodig hadden. En in plaats van goede gesprekken samen hierover te voeren, zijn jullie uit elkaar gegroeid en is één van jullie een afslag ingegaan, zonder de ander mee te nemen. Het is nog niet te laat om alsnog die gesprekken aan te gaan. Dit proces vereist open communicatie, compromissen en bereidheid om te groeien als individuen en als koppel. Terug aan de tekentafel ontwerpen jullie relatie 2.0 en wie weet worden ook jullie weer verliefd op elkaar zoals ik in mijn praktijk mag meemaken. Inmiddels heb ik een schat aan ervaring omdat ik dag en dag uit relatieherstel na ontrouw begeleid in mijn praktijk.

 

Conclusie: Het verwerken van vreemdgaan is een uitdagend en complex proces dat zorgvuldige co-regulatie met je partner en zelfregulatie vereist. Het opbouwen van open communicatie, empathie, transparantie en vertrouwen tussen jullie beiden  is cruciaal voor het herstel van de relatie. Daarnaast is het essentieel om zelfzorg, emotionele verwerking, vergeving en het herdefiniëren van de relatie te omarmen om individuele genezing en groei mogelijk te maken.

Als relatietherapeute speel ik een belangrijke rol bij het begeleiden van koppels door dit proces. Door jullie te helpen co-reguleren en zelfreguleren, doe ik er alles aan een positieve bijdrage leveren aan jullie herstel en de transformatie van jullie relatie na vreemdgaan.

Elk individu en elke relatie is uniek is. Met de juiste begeleiding kunnen jullie samen groeien en een gezonde en herstelde relatie opbouwen na vreemdgaan.

Lees hier mijn aanbod: https://www.juttucoaching.nl/relatieherstel-na-ontrouw/