‘Ontrouw is voor mij dat je jezelf en de ander verloochent.’

‘Ontrouw is voor mij dat je jezelf en de ander verloochent.’

“Mensen moeten ook leren dat boosheid en liefde twee kanten van dezelfde munt zijn.”

‘Wat zijn de wetten van de liefde?’

Piet Weisfelt: “De wetten van de liefde. Je moet natuurlijk heel voorzichtig zijn met het gebruik van het woord wetten hè. Omdat bij wetten staat er meteen iets, voor heel veel mensen meteen iets ‘strengs’. Zo moet het en niet anders hè, en als je je niet aan de wet houdt ben je in wetsovertreding. Maar de wetten van liefde zijn eigenlijk hele logische concepten.
En ik noem maar een paar simpele hoor, het hele rijtje staat in mijn boeken:
– de ander is niet vanzelfsprekend,
– de andere mens is je bezit niet,
– liefde dient onderhouden te worden,
– de liefde naar de ander kan zijn volheid niet krijgen als er geen liefde voor jezelf is,
– liefde en strijd horen bij elkaar.”

‘Wat is ontrouw voor jou?’

Piet Weisfelt: “Ontrouw is voor mij dat je jezelf en de ander verloochent. Dat is ontrouw. En ontrouw is dus iets heel anders in wezen dan vreemdgaan of dan relaties in andere vormen hebben dan in een echtpaar. Ontrouw is een woord waar zoveel veroordeling op zit. En naarmate ik langer in het werk zit en dat is best een poosje, denk ik dat we er heel goed aan doen om eens heel kritisch naar die veroordeling te kijken. Als ik mensen binnenkrijg die het hebben over ontrouw, en dan bedoelen ze heel vaak dat één van de partners is vreemdgegaan. Of dat beide partners op afspraak vreemd zijn gegaan of dat ze een relatie hebben met een ander stel. Dat soort toestanden met swingers zijn en ga zo maar door. Ja, weet je, dat is op zich geen ontrouw. Ik zeg heel vaak tegen mensen als ze beginnen met zo een vraag, zeg ik heel vaak van, ik ken uit mijn ervaring, niet of nauwelijks stellen die geen ervaring hebben met vrijen buiten de deur. En ik ken echt heel wat mensen en heel wat stellen. En ik weet tegelijkertijd dat al die mensen helemaal niet slecht zijn of dingen doen waarvan je ook maar zou kunnen aanmatigen om daar een veroordeling op uit te spreken. En dat principe van als je het hebt in die zin over ontrouw en we halen de schuldlading van het woord af, dan kun je eens beginnen met de constatering dat ontrouw een heel algemeen voortkomend fenomeen is. Heel algemeen voortkomend, waar het maatschappelijk gezien zoveel veroordeling op zit, dat de meeste mensen het gesprek daarover vermijden en waardoor het ook heel moeilijk te verkennen wordt.”

“De man is vreemdgegaan en de vrouw is woedend. Dan is vaak een heel nuttige vraag aan de vrouw, hoe heb jij ervoor gezorgd dat hij vreemdging?” 

“Dan denk ik dat ze nog woedender wordt?”

“Ja. Maar dan gaat ze ook nadenken. Want wat je dan doet, is de schuldvraag van de man naar de vrouw schuiven en achter die schuldvraag, de verantwoordelijkheid. Heel vaak zal die vrouw dan natuurlijk kwaad worden en zeggen ik, ik, hij. En dan antwoord ik meestal: ‘nee, jullie’. Dus zou het mogelijk zijn dat als de man vreemdgaat, dat de vrouw daarin deel in heeft? Vertel eens even: hoe heb jij jullie liefdesleven onderhouden, hoe heb jij genoten van je man in bed, hoe heb je je man het genot gegund, hoe open zijn jullie geweest in jullie gesprekken over liefde en over jullie eigen seksualiteit, wat had er besproken moeten worden, wat jullie allemaal niet besproken hebben? Zijn relevante vragen dan. En wat je dan dus doet, is het thema ontrouw niet brengen naar de, tussen haakjes schuldenaar, maar je brengt het naar het stel. En niet als, hier is iets vreselijks gebeurd en dat mag nooit meer gebeuren. Dus daarom moeten jullie nu met elkaar praten, want anders gaat jullie relatie verloren,” Piet Weisfelt.

“Mensen moeten ook leren dat boosheid en liefde twee kanten van dezelfde munt zijn.”

Deze podcast gaat over ontrouw & vreemdgaan, maar nog meer nog over hoe dit te voorkomen.
Te beluisteren via: https://www.juttucoaching.nl/serie-5/ aflevering 4

Wil je mijn gratis e-book ontvangen over vreemdgaan? Dit e-book is gericht op de ‘overspelige’. Wat zegt overspel over jezelf? Start dit interessante onderzoek naar jezelf?
Vraag aan en start jouw onderzoek: info@juttucoaching.nl ovv gratis e-book over ontrouw.

Wil je aan de slag als een van jullie beiden vreemd is gegaan en jullie weten niet hoe je eruit moet komen?
https://www.juttucoaching.nl/aanbod-1-ontrouw-wat-nu-begeleiding-bij-ontrouw/
Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek en ik kan je vertellen wat ik voor jullie kan betekenen: tel: 06-45622552

Liefs,
Annette